2024. február 04. 09:45 - francisgourmet

Kalandra fül! - 2024. I.

  

Eredetileg az év első playlistjéhez teljesen más dalokat szántam. Néhány, az elmúlt hónapokban random módon összegyűlt számot terveztem megosztani veletek. De aztán valahogy a korábbi nóták sehogyan sem akarództak összepasszolni a januárban hallott újabbakkal. Így végül csak az utóbbiak maradtak, amelynek eredményeként szerintem egy egészen ropogós, üde – és összességében kifejezetten energikus – lista született, jórészt fiatal, feltörekvő előadókkal, változatos hangulatokkal. És remek szövegekkel, amelyek között akad nem egy explicit is, szóval aki erre érzékeny, annak előre szóltam.

cserihanna - pánick

Az elmúlt időszak talán legnagyobb felfedezése számomra ez a pécsi lány, akinek korábbi, még a cseRihannák című formációjával kitalált dalai is tetszettek, bár még nem éreztem őket eléggé letisztultnak. De a cserihanna első albuma, a Kikötő már igazi drágakő: ironikus, szelíden lázadó, intim és okos, különleges élmény hallgatni. Tessék olvasni még erről a csöpp lányról, nem semmi, ahol már most tart, és amikkel még foglalkozik!

 

Máklikőr – Pillangó

Soha nem hallottam korábban erről az érdemben bő három éve létező, budapesti fiatalokból álló, gimiben alapított zenekarról, de az idelinkelt számuk szerintem elég meggyőző. A 30y is láthatott bennük valamit, mert már választották őket előzenekarnak. Ahogyan mondani szokták, ebből még akármi is lehet.

 

Úrfi - Tsatsi

Az Úrfi már legalább öt éve létezik, mégis mintha talán mostanában kezdene igazán beindulni a működésük. „Szövegcentrikus panaszkodós-pop”-ként aposztrofálják magukat, amit én úgy fordítanék le, hogy tartalmas, kritikus dalaik vannak, amiket emiatt nekem kifejezetten jólesik hallgatni. Ez pedig talán a legfülbemászóbb az eddigiek közül.

 

Beton.Hofi x Anubii$ - Tükörterem

Beton.Hofi hangját és szövegét hallani ebben az apokaliptikus hangulatú nótában – konstans libabőr.

 

Molnár Tamás, Bérczesi Róbert - Nélkülem

Elsőre különös kollaborációnak tűnik, de kifejezetten jól működik. Bérczesi Robi szövege természetesen megint telitalálat, a rockosabb zúzás pedig nagyon jól áll a számnak. Aki más hangulatot is szeretne ettől a daltól kapni, annak ajánlom az akusztikus verziót is, szuper! Mindkettőt javaslom behunyt szemmel hallgatni, úgy még jobban üt.

 

Fiúk – Hogyan rontsuk el ft. 6363

Ez itt megint egy random találat, ami szépen elkapott. Ej, de jó kis beletörődős-felszabadult szám ez!

 

Lenkke_ - Szélnek eresztett

A januári debreceni Sofaron hallottam először élőben ez a tündöklően tehetséges lányt, aki a 2023-as Kikeltető underground zenei fesztivál egyik nagy nyertese is volt. Talán nem túlzok, hogy a koncerten nem volt két egyforma hangzású és felépítésű dala, és mindegyik baromi izgalmasan szólt. Szóval: hajrá, Lenkke_!

 

capsule boy – Buborék

Ha így nem ismerős, hogy capsule boy, akkor esetleg úgy, hogy Platon Karataev? Na ugye. Merthogy ez a fura név Cz. K. Sebő saját projektje, egyedi hangzású elektronikusabb dalokkal. Ez itt épp egy modern törzsi éneknek is beillik, miközben nekem felidézi az Amorf Ördögök jól belakható zenei és szövegvilágát is.

 

4Bards: Vegán Szexshop

Carson Coma-hangulatú 30ipszi, némi Krúbi-beütéssel? Jöhet!

 

Moriones – Késő van

Úgy van az, hogy ami népszerű, ott megjelennek a tehetséges követők is. Azahriah világa ugyan az elmúlt hónapokban sem került közelebb hozzám, de amit ez a srác csinál, az meg tök olyan, mint amit Azi. Vagy nem? Vagy igen?

 

Heya – Bérlakás

4,5 ezer megtekintés. Sooooo underrated! Mennyire remek, teljes kis semmiség (vagy semmi kis teljesség) ez a szám!

 

QJÚB - magamhoz

Pilinszky sorait Vecsei H. Miklós és Hegedűs Bori énekli. Megérkeztünk a szakralitásba. Itt is segít a behunyt szem.

…és már a végére is értünk ennek a negyven percnyi zenei szerpentinnek. Tudom, hogy jólesett. Szívesen.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kultmutato.blog.hu/api/trackback/id/tr1318317679

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása