2024. október 06. 17:01 - francisgourmet

Látom, amit látsz

(október)

Alighogy túljutottunk a sokadik kánikulahullám okozta bódultságon, újra elkezdett felpörögni körülöttünk minden, hiszen beköszöntött az iskola, befejeződtek a munkahelyi szabadságolások, és a kultúra különféle területein is elindult az új évad. Már szeptemberben olyan sokféle program közül lehetett választani országosan, hogy szinte zavarba jöttem. Októberben a trend folytatódik. Az időjárás viszontagságai miatt most elsősorban beltéri eseményeket ajánlok a következő hetekre.

Csokonai Nemzeti Színház Debrecen – új évad

Ambíciózus tervekkel vág neki a 2024/2024-ös évadnak a debreceni színház. Közönségcsalogató darabok, klasszikus drámák és kísérletező előadások is várhatók, ha a műsortervet böngésszük. Én például tuti megnézem az Oliver! című musicalt, vagyis Charles Dickens ismert történetének zenés feldolgozását, a Godot-t várva című drámát sosem láttam még színpadon, így ez is „várva” van, de a Veszedelmes viszonyok rizsporos intrikái, Mercs János Jónás könyve- vagy Mészáros Ibolya Csinszka-előadása sem tűnik kihagyhatónak. És akkor még csak az októberről beszéltem.

Honlap: Csokonai Nemzeti Színház Debrecen – (csokonaiszinhaz.hu)

oDEon / Páholy Lakásszínház

Van egy színházi műhely Debrecenben már jó ideje, ahol a kifogyhatatlan energiájú „színházaspár” Végh Veronika és Csáki Szabolcs elképesztően sokat tesznek azért, hogy a színházszerető debreceni közönség pesti kamaradarabokat láthasson itthoni közegben. Az idei színházi évadban nem kevesebb, mint 99(!) előadást terveznek megmutatni a Böszörményi úti, illetve az Arany János utcai játszóhelyen. Októberben példának okáért a következőket: Megszólít a lélek (Csuja Imre és Czutor Zoltán sajátságos irodalmi és zenei egymásra találása), Diplomácia (világháborús lélektani krimi Alföldi Róberttel és Sztarenki Pállal), Tapasztalt asszony (szórakoztató kordokumentum férfi és női szerepekről Tasnádi István tollából, többek között Péterfy Borival és Schruff Milánnal), vagy említhetném akár Máté Gábor és Pelsőczy Réka színészek beszélgetős estjét is. És azt mondtam már, hogy a rengeteg szervezés közben folyamatosan saját zenés produkciókon is dolgoznak, ráadásul magyar és angol nyelven is? Októberben például az Aladdin családi musicalt, valamint a Valahol Európában-t mutatják be a nagyérdeműnek.

Jegyeket személyesen lehet rendelni Végh Veronikánál, érdemes feliratkozni a levelezőlistára.

FB-csoport itt: PÁHOLY és oDEon Színház előadásai - Debrecen | Facebook

Kodály Filharmónia

Egyre többször kapom magam azon, hogy olykor, egy-egy sötétbe hajló őszi-téli hétköznap estén jólesik meghallgatni egy szimfonikus koncertet. Mert sötét csak addig van, amíg be nem lépek például a Kölcsey Központ Nagytermébe, ahol átjárhat az a belülről szikrázó fény, amely sajátja ezeknek az évszázados zenei költeményeknek. Legjobb talán csukott szemmel hallgatni a rengetegféle dallam és hangzás összhangját, hogy aztán az este végén valahogy tényleg sokkal mélyebb harmóniában hagyjam el az épületet, mint ahogyan két órával korábban bejöttem.

Októberben például Smetana, Prokofjev, Gershwin, Csajkovszkij és sokan mások is okozói lehetnek, hogy néhány dolog a helyére kerüljön az élet nagy rendszerében.

Jegyek itt: Kodály Filharmónia Debrecen (kodalyfilharmonia.hu)

Malter / Mozinet Filmnapok / Szemrevaló / Skandináv

Az ősz hagyományosan erős a moziban is.

Elsőként a tízéves jubileumán is túl lévő Malter Vándor Filmfesztivált ajánlanám, amely azután, hogy különféle fesztiválokon való részvételével bejárta az országot, október 18-án és 19-én megérkezik Debrecenbe, az Apolló Moziba, egy díjkiosztóval egybekötött vetítésre. Hutanu Emil, a fesztivál lelke minden évben számos remekbe szabott rövidfilmet mutat meg a kíváncsi közönségnek, aki minden alkalommal rádöbbenhet, hogy hatalmas tévedés azt gondolni, hogy egy 15-20 perces alkotás ne okozhatna maradandó élményt a nézőben.

A Mozinet Filmnapok sem ma kezdődött, a koncepció időközben annyit változott, hogy most már októbertől márciusig havonta egy alkalommal mutatnak be premier előtt valamilyen arra érdemesnek gondolt filmet. Október 18-án például Till Attila új filmje, a Thuróczy Szabolcs főszereplésével készült És mi van Tomival? jön díszelőadásként az Apollóba. Till Attila nyolc évvel ezelőtti előző mozija, a kerekesszékes gengszterekről szóló Tiszta szívvel nekem hatalmas élmény volt, úgyhogy az itthon népbetegségnek számító alkoholizmust központi témájának választó új alkotását is bizalommal várom.

Októberben immár szintén hagyományosan a Szemrevaló Filmfesztivál hivatott bemutatni a németajkú területek legújabb filmjeit. Az Apollóba október 24. és 28. között 5 film érkezik, érdemes időben böngészni majd a honlapot!

És akkor még – de itt már tényleg befejezem – nem ejtettem szót a 11. Skandináv Filmfesztiválról, aminek kapcsán az Apolló moziban október 10. és 12. között öt északi filmet láthatunk premier előtt. Van köztük felnövéstörténet, romantikus dráma, thriller és horror is, tessék választani!

Több infó: Programok - Apolló Mozi (apollomozi.hu)

https://mozinet.hu/filmnapok/

TEDx

A TED („technológia, szórakoztatás, dizájn” elemekből álló betűszó) konferenciák célja, hogy a meghívott előadók valamilyen előre megadott témakör kapcsán tizennyolc percben olyan ötleteket, gondolatokat igyekezzenek átadni a közönség részére, amelyek alkalmasak arra, hogy inspirációként, vitaindítóként, közösségépítőként működjenek. Ennek a nemzetközi kezdeményezésnek a hazai legnagyobb hagyományokkal rendelkező változata a TEDxDebrecen, amely idén október 27-én délután a Csokonai Színházban kerül megrendezésre. Az idei kulcsszó: „időtálló”. Ezt a témát járja körül a meghívott 11 előadó, akik között olyan nevek vannak, mint például Kozák Luca Európa-bajnoki ezüstérmes gátfutó, Süli András, a Campus Fesztivál szervezője, vagy L. Ritók Nóra pedagógus, képzőművész, az Igazgyöngy Alapítvány szakmai vezetője.

Jegyek, további előadók, infó: https://tedxdebrecen.com/

World Press Photo-kiállítás

Az ismert események miatt idén a Fővárosi Állatkert területén lévő Biodómban kerül bemutatásra a világ sajtófotós anyagainak legjavát a közönség elé tárni hivatott fotókiállítás, szeptember 20. és október 27. között. Ha az elmúlt évek munkáiból és a minket körülvevő hétköznapi eseményekből indulunk ki, ne számítson senki könnyed szórakozásra. Ez azonban nem jelenti azt, hogy ne lenne fontos meglátni azt, ami a hírekből talán egyáltalán nem vagy nem a kép mint médium közvetítése útján jut el hozzánk.

Honlap: Budapest, Hungary | World Press Photo

Tökfesztivál, Kőröshegy

Beszéljünk könnyedebb dolgokról is: október 19-én és 20-án 10 és 17 óra között ismét megrendezik a Balaton melletti Kőröshegyi Levendulásban a Tökfesztivált. A kétnapos rendezvényen mókás játékok, tökfaragás, vásár és további jópofa családi programok várják a látogatókat.

Infók: Tökfesztivál (koroshegyilevendulas.com)

Makettfesztivál

A Kortárs Építészeti Központ szervezésében 7. alkalommal kerül megrendezésre a Nemzetközi Építészeti Makettfesztivál, amely október végéig tíz ország közel háromszáz alkotását mutatja be a Bajza u. 10. szám alatt Budapesten (Walter Rózsi-villa). A fesztivál idei mottója: „learning by doing”. A kiállításon profik és amatőrök munkái is láthatók, és bár a honlapon megjelenített fotók alapján kell a látogatáshoz némi absztrakciós képesség, de biztos, hogy nem mindennapi élmény részese lehet, aki erre a programra szánja idejét.

Honlap: 7. Nemzetközi Építészeti Makettfesztivál - Tíz ország, 280 makett, 30 nap a Műhelytérben (memmdk.hu)

Liszt Ünnep

A fenti címet viselő nemzetközi kulturális fesztivál október 9. és 22. között olyan sokszínű és színvonalas programkavalkádot vonultat fel a főváros IX. kerületében, hogy kísérletet sem teszek rá, hogy felsoroljam őket.

Tessék inkább megnézni itt: https://lisztunnep.hu/programok

Őrület!

Rockünnep

Végezetül egy már novemberre átnyúló programjánlat: november 2-én a Főnix Arénában egy viszonylag szokatlan konstellációnak lehetünk szem- és fültanúi: egy színpadon lép fel egymás után a Bikini, a Republic és az Edda együttes. Ez annyira érdekes és nosztalgikus élménynek tűnik, hogy erősen gondolkodom rajta, hogy ellátogassak rá. A program 18:30-kor kezdődik.

Infó: Főnix Aréna (fonixarena.hu)

Címkék: ajánló program
Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kultmutato.blog.hu/api/trackback/id/tr3518701982

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása