2024. június 17. 18:36 - francisgourmet

Látom, amit látsz

(június)

A Kultmutató fenti címet viselő rovatában az aktuálisan előttünk álló hetek szubjektív (és egyáltalán nem a teljességre törekvő) programajánlójaként néhány izgalmasnak, érdemesnek tűnő esemény hangulatának felvillantására vállalkozom, remélhetőleg kedvet csinálva azokhoz.

A programok fókusza általában Debrecen, de Budapest és az ország egyéb vidékei is szóba jöhetnek, ez mindig spontán módon alakul. Vágjunk is bele!

Itt a jó idő, úgyhogy most elsősorban szabadtéri programok következnek az ajánlóban.

Mármint a legelső kivételével, ami azért talán inkább beltéri rendezvénynek tekinthető. Ez pedig az immár sok éve megrendezésre kerülő Múzeumok Éjszakája az év leghosszabb napjához legközelebbi szombaton, amikor országszerte remek csillagfényben véget érő eseményekkel várnak kicsiket és nagyokat. Csupán néhány példa ízelítőként: Aquincumban remek előadásokat hallhatunk a római korról, de gladiátor- és viseletbemutató, no meg fáklyás tárlatvezetés is lesz; az Állambiztonsági Szolgálatok Levéltárában totón dönthetjük el, hogy az adott alkotást vajon megtűrték vagy betiltották a maga idejében; Budapest Főváros Levéltárában kis segítséget kaphatunk, ha családfakutatásba kezdenénk; Debrecenben pedig többek között irodalmi gombfoci-bajnokság, orgona-, handpan-, gitár- és jazzkoncertek és speckó tárlatvezetések várják az érdeklődőket.

A többit itt lehet csekkolni: muzej.hu

Bakancslistás terv, de valószínűleg nekem csak jövőre teljesül, hogy részt vegyek végre a Zsolnay Fényfesztiválon Pécsett. Az utóbbi években már hazánkban is egyre több rendezvényt színesítenek különféle épületfestések és a fényművészet egyéb alkotásai, de ilyen komplex módon csak a mediterrán megyeszékhelyen láthatjuk ezeket. Idén július 4. és 7. között kerül megrendezésre a program, amely kültéri és beltéri opciókat is kínál (utóbbi belépőjeggyel vehető igénybe).

Itt lehet tájékozódni az idei eseményről: www.fenyfesztival.hu

Ez pedig kedvcsinálóként a tavalyi fesztiválról készült hangulatvideó: 

(Azt pedig már csak zárójelben jegyzem meg, hogy nagyon várom a pillanatot, amikor végre a döntéshozók is felismerik, hogy egy ilyen típusú fényünnepben sokkal több kreatív opció van és jó eséllyel sokkal költséghatékonyabb és természeti, környezeti szempontból is kevésbé káros, mint a kiirthatatlan tűzijátékozás.)

Pár hónapja részt vettem egy szuper vezetett sétán a kőbányai kínai kereskedelmi negyedben, úgyhogy talán innen is van a plusz lelkesedés, de remek programnak tűnik az egész nyáron át nyitva tartó éjszakai ételpiac, ahol autentikus ázsiai ételeket kóstolhatunk, ameddig a pocakunk vagy a pénztárcánk bírja. A klasszikus ételektől egészen az olyan extrémségekig terjed a kínálat, mint például a sült selyemhernyó. A piac augusztus 31-ig minden nap 17 és 23 óra között tart nyitva.

Bővebb infó: www.facebook.com/ChinatownBudapest

Néhány éve láthatóan komoly marketinges és szervezőcsapat dolgozik azon, hogy a Tokaj-Hegyaljai borvidék települései benne legyenek a köztudatban, és visszatérő vendégként üdvözöljék a látogatókat ezek a megkapó és nagy történelmi múlttal bíró zempléni települések. Ennek a jellemzően tavasztól őszig tartó programsorozatnak az egyik következő állomása június 21. és 23. között a Jó éjszakát, Mád! elnevezésű rendezvény. A hétvége folyamán a borkultúra, a gasztronómia, az irodalom és a zene kedvelői is garantáltan jól érezhetik magukat. És még az is lehet, hogy a végére Mád-imádókká válnak (sajnos nem saját nyelvi lelemény :( ).

>>> Jó éjszakát, Mád | Facebook

Mivel jó környéken vagyunk, nem is megyünk nagyon messze a következő programajánlónkkal sem, ami az idén harmadik alkalommal megrendezésre kerülő Boldogkisfalud Feszt június 27. és 30. között. A Tokaj mellett fekvő kistelepülés, Bodrogkisfalud 781 fős lakossága ebben a pár napban várhatóan megtöbbszöröződik majd, köszönhetően az olyan hívószavaknak, mint jó borok, jó pálinkák, jó kávék, Szabi Pék, Carson Coma, Závada Péter, Kispál és a Borz vagy Beck & Grecsó fellépése. Még nem késő átszervezni azt a hétvégét!

Infó: boldogkisfaludfeszt.hu

Jártam már pár nagyobb fesztiválon. Kétségtelenül van előnyük, engem mégis egyre inkább vonzanak a természetközeli helyszínekre szervezett, kis létszámú, bensőségesebb hangulatú közösségi élményt nyújtó zenei és egyéb kulturális események. Ilyennek ígérkezik a Dunakanyar erdőségeiben megbújó Waldorfeszt is, aminek különleges hangulatát programütközés miatt én sajnos legkorábban jövőre tudom megtapasztalni, de akiben megmozdult valami az erdő – zene szókapcsolat hallatán, annak bátran ajánlom. A fellépők listája nekem garancia arra, hogy a szervezők jó ízléssel bírnak és tudják, mit csinálnak. A Nagymaros környéki Törökmezőn június 27. és 30. között fellép például a Platon Karataev, Szabó Balázs Bandája, a Kollár-Klemencz Kamarazenekar, a Besh O Drom, a Vágtázó Halottkémek és az Óperentzia is. Emellett tartalmas beszélgetésekben és ökotudatos programokban is részt lehet venni.

>>> waldorfeszt.hu

Aki pedig nem arra vágyik, hogy tálcán kínálják neki a különféle jobbnál jobb programokat, hanem ennél aktívabb módon maga szeretne a kalandok nyomába eredni, annak javaslom, hogy fedezze fel például a nemrég az év kerékpárútjának választott Beregi kör elnevezésű biciklis túraútvonalat. A túra kezdőpontja Gergelyiugornya, ahonnan 50 kilométernyi tekerésbe feledkezhet bele az ember, miközben a vidék jellegzetes középkori épületeinél is megállhat Tákos, Csaroda, Tarpa településeken. A végén pedig még egy csobbanás is beleférhet valamelyik szabadstrandon. Ezek után nem is lehet más hátra, mint: kereket fel!

>>> Beregi kör - az Év kerékpárútja 2024 (aktivmagyarorszag.hu)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kultmutato.blog.hu/api/trackback/id/tr6818430007

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása