2024. július 21. 17:20 - francisgourmet

Látom, amit látsz

(július-augusztus)

A nyári szünet előtti utolsó blogbejegyzésünk tárgya mi is lehetne más, mint egy szép csokor szabadidős program ajánlója, amivel tartalmasan lehet megtölteni a Kultmutató időszakos hiányából fakadó tétova ürességet. Mivel mostanra már mindenki tudja, hogy a sejtelmes Látom, amit látsz címet viselő rovat mit is jelent valójában, úgy döntöttem, hogy mellőzöm a szokásos bevezetőt, helyette jöjjenek inkább a programok!

Mivel is kezdhetnék egy július 20-án megjelenő programajánlót, mint a tavaly már 118 ezer nézőt vonzó, idén pedig tizenhatodik évébe lépő Campus Fesztivállal? A július 24. és 28. között megrendezésre kerülő, az esztendők alatt szépen kibontakozó esemény igazi különlegessége a hazai zenei fesztiválok között, hogy kifejezetten törekednek rá a szervezők, hogy lehetőleg mindenki megtalálja a kínálatban a hozzá közel álló programot, így egy találomra megtett séta alatt a népszerű alternatív együttestől a metálkoncertig, a hiphoptól a mulatósig, a feltörekvő - akár helyi - zenekaroktól a legnépszerűbb magyar előadókig, a folkzenei fellépőtől valamely különleges külföldi zenei vendégig bármilyen műfajban utazhatunk, és akkor a retró meg a jazzes meg a "dárendbésszes" hangulatokról még nem is beszéltünk. Volt olyan este néhány éve, amikor kifejezetten úgy keltem át a fesztiválon, hogy minden utamba kerülő színpadnál megálltam néhány percre, függetlenül attól, hogy szerettem-e az éppen ott játszott zenét, és még némi táncot is beiktatva igyekeztem átvenni a helyszín hangulatát. Nagyon ajánlom, baromi jó élmény volt, és erősen segíti a nyitottság fenntartását is. És én eddig még csak a muzikális programokról szóltam, pedig ha elég korán érkezel, sok kincsre bukkanhatsz ezeken túl is!

Itt pörgetheted a műsort, de szerintem ne sokat gondolkozz, mert vészesen fogynak a jegyek: campusfesztival.hu

Fesztiváloknál maradunk továbbra is, de picit messzebb megyünk, egészen a Bakony környékéig. Mire ez a cikk megjelenik, már javában elkezdődött életem egyik "szívem csücske" eseményének, a Művészetek Völgyének a harmincharmadik kiadása. A tíz napon át (július 19-től július 28-ig) tartó összművészeti fesztiválhoz való viszonyomnak itt a blogon egyszer már külön bejegyzést szenteltem (Keresem a helyem: Művészetek Völgye - Kultmutató (blog.hu)), most csak annyit írnék, hogy itt különösen megéri a vaskos programfüzetet böngészni, mert igazán rendhagyó művészeti pillanatok és emberi találkozások részesei lehetnek az elhivatottak. Persze ha nincs kedved ehhez a felderítő munkához, akkor sem lőhetsz nagyon mellé, mert bőven elég, ha elindulsz Kapolcs, Taliándörögd vagy Vigántpetend valamelyik utcáján és néhány percen belül már észrevétlenül átléptél egy másik, igazibbnak tűnő dimenzióba, ahonnan egy darabig nem is szeretnél visszatérni. Vannak azok a történetek, amikor a főhős sehogy sem tud kigabalyodni a faluból, ahová véletlenül betévedt. Na, ez pont ilyen, csak innen az a főhős nem is igazán akar kijutni. Ha még nem próbáltad, úgysem tudod, ha pedig már igen, akkor meg minek is beszélek ennyit róla?!

>>> muveszetekvolgye.hu

És akkor még mindig maradunk ennél a témánál, mármint a fesztiváloknál, de fókuszt váltunk: az utcazene lesz a vizsgálódásunk tárgya. Mire e sorok megjelennek, sajnos már véget ért Debrecenben a kétnapos utcazene-fesztivál, de ha erről valamiért lemaradtál, akkor vár Veszprém, ahol július 24. és 27. között a hazai és nemzetközi utcazenei élet gyöngyszemei töltik meg vibráló muzsikájukkal a bakonyi megyeszékhely girbegurba utcáit. Szerintem nagyot nem téved, aki esetleg épp emellett a program mellett teszi le a voksát.

 Honlap: utcazene.hu

Picit visszatérünk Debrecenbe, ahol augusztus elején (augusztus 8 és 11. között) a már klasszikusnak számító Bor- és Jazznapok várják a finomabb élmények kedvelőit. Lágy tanninok, zsongó ritmusok a Nagyerdő fái alatt, a Békás-tó partján, a magyar borok és a jazz műfaj színe-java társaságában. Vasárnap pedig egy igazi sztárvendég, a Djabe és Steve Hackett lép majd fel záróprogramként a rendezvényen. Volt már részem néhány igazán maradandó íz- és hangélményben ezen a fesztiválon, mindig azt érzem, hogy egy nagyon "a helyén lévő" eseményről van szó.

Több infó itt: boresjazz.hu

Nyugi, kiállítás nélkül nem maradunk most sem. Elsőként megint egy debrecenit ajánlok, mert elég nagy dolog, mégis kevés helyen hallani róla, hogy augusztus 8-ig Keleti Éva fotóművész munkáiból látható kiállítás a Kölcsey Központ Bényi Galériájában. A most 93 éves alkotó hét évtizedet felölelő munkássága során a magyar színházművészet tulajdonképpen minden legendáját lencsevégre kapta remekbe szabott portréiban. Titkon reméltem, hogy ebben a kis ajánlóban már saját élményeimet is közzé tudom majd tenni a kiállításról, de még én is csak most fogom megnézni. Ezen a kiállításon most az elmúlt években készült, frissebb fotóit hozta magával. Megtekinthető a Bényi Galéria nyitvatartási idejében, naponta 10 és 18 óra között.

Van viszont egy másik kiállításról saját élményem. Javaslom, hogy aki mostanában Szegedre vetődik, és van pár szabad órája egy kis kultúrprogramra, keresse fel a Tisza partján található Móra Ferenc Múzeumot. Megvallom, én most először voltam itt, és egy nagyon klasszikus, kissé poros múzeumélményt vártam a helytől, ehhez képest nagyon kellemesen meglepődtem. Bár a látogatás fókuszában a Munkácsy Mihály közel 80 festményéből és egyéb munkájából álló időszaki kiállítás állt, legalább ilyen izgalmas volt a hajviseletek és a fodrászat történetéről berendezett anyag, a környék élővilágáról áttekintést adó termek, a Móra Ferenc és természet kapcsolatát felvillantani hivatott, nagyon kreatív és interaktív tárlat, valamint a szegedi élet történeti jellegzetességeit szépen és a pont elegendő mennyiségű információval, sok nézőpontból összefoglaló bemutató. Csak ajánlani tudom, tényleg.

>>> moraferencmuzeum.hu

Szimpatikus kezdeményezésnek tűnik az immár 18. (!) alkalommal megrendezésre kerülő PanyolaFeszt eseménye. Augusztus 2. és 4. között főként népzenei kötődésű és családi jellegű programokkal, valamint hatalmas vendégszeretettel vár mindenkit ez a csöppnyi, alig ötszáz lelkes szatmár-beregi település. Fellép többek között a Kaláka, a Kelet Brass Band, a Kacaj zenekar, de lesz lovasbemutató, vándorjátszótér és szabadtéri mozi is.

Programok itt böngészhetők: panyolafeszt.hu

Végezetül pedig ismét ajánlok valamit az aktívabb kikapcsolódást keresőknek is. Aki már ezerszer körbetekerte a Balatont mindenféle időtáv alatt, és új kihívásokat keres a környéken, annak remek program lehet a balatoni KalandKör. Ez a kerékpártúra a hagyományos tókerülésnél mind távolságban, mind nehézségben magasabb szintet képvisel, hiszen itt egy 400 km-es távról van szó, aminek csak kis része vezet a magyar tenger mellett, nagyrészt messzebb merészkedik tőle. Ez persze egyben azzal is jár, hogy jóval több lesz az emelkedő és a lejtő, mint a tó közvetlen közelében, de azért nem kell aggódni, a túra tervezőinek ígérete szerint közel sem teljesíthetetlen a dolog. És természetesen a kört nem kell egyszerre teljesíteni. De ha ennyi ajánló felcsigázta az érdeklődésed, ne habozz, gurulj az alábbi oldalra, és minden további infót megtudhatsz.

>>> 400 km-es kerékpáros KalandKörrel bővült a Balaton kínálata - hír - BalatonBike365 Kalandkör 400

Én pedig az ígérteknek megfelelően most egy kis időre elköszönök, hogy szeptembertől új élményekkel és ötletekkel folytassa útját a Kultmutató. További szép nyarat mindenkinek!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kultmutato.blog.hu/api/trackback/id/tr9318449075

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása