2024. március 17. 08:52 - francisgourmet

Látom, amit látsz

(március - április)

Új rovattal jelentkezik a Kultmutató, amelyben az aktuálisan előttünk álló hetek szubjektív (és egyáltalán nem a teljességre törekvő) programajánlójaként néhány izgalmasnak, érdemesnek tűnő esemény hangulatának felvillantására vállalkozom, remélhetőleg kedvet csinálva azokhoz.

A programok fókusza Debrecen, de Budapest és az ország egyéb vidékei is szóba jöhetnek, ez mindig spontán módon alakul. Vágjunk is bele!

A Made in Debrecen-fesztivál immár harmadik alkalommal kerül megrendezésre március 23-án. Az egész napos, kilenc helyszínen zajló zenei rendezvényen debreceni, vagy a cívisvároshoz kötődő zenészek, együttesek egyfajta „besztof” koncertjeinek élményét élheti át a közönség.

A két évvel ezelőtti első rendezvényről ezt írtam: „Tegnap zeneünnep volt Debrecenben. A tavasz is örvendezett, és segített az utcára és a helyszínekre csalni az embereket, akik között tényleg minden generáció, unokától nagyszülőig ott volt a közönség soraiban. És akik, ha kellően nyitottak voltak, életteli, élményteli és nem egy esetben meglepő felfedezéseket tehettek a debreceni (és olykor pécsi, nagyváradi) dalok kapcsán. Számomra, aki szinte minden helyszínt bejárt a néhány óra alatt, a legelejétől a legvégéig, volt valami újszerű, szokatlan, jólesően bizsergető abban, ami körülvett.  Debrecennek egy olyan arca, amit így még nem láthattam. Amit csak a zenélésből átadható közös öröm mutathat meg. Szívesen látnám újra, még sokszor. Szerintem mindannyiunknak jót tenne.”

Az idei meghívott város: Eger. A programsorozat szombat délelőtt 10 órakor indul, és éjfél környékén ér véget.

További infókért kövesd a https://www.facebook.com/madeindebrecenfesztival oldalt.

A fenti remek kezdeményezés előtt egy még nagyobb múltnak örvendő, immár a vizualitásnak teret adó rendezvényt is érdemes várni. Ez a 14. Frankofón Filmnapok, aminek Debrecenben az Apolló mozi és a MODEM ad helyt idén, március 18. és 22. között. A kortárs francia filmtermésből 5 film szerepel itt a mostani kínálatban, széles tematikai és műfaji skálát átfogva. (Bár a szerelem több alkotásban is visszatérő elem, talán nem meglepő módon.) A tavalyi évben több kifejezetten emlékezetes mozit és alakítást is volt szerencsém látni és átélni, és akkor örömmel nyugtáztam, hogy a hagyományosan a bohókás-bájos-érzelmes-drámai koordinátarendszerben mozgó és az utóbbi években ott sokszor el-eltévedő gall alkotók mintha visszataláltak volna egyfajta egyensúlyi állapothoz, és lelkesen követtem őket ezen a pályán én is, mint néző.

Az idei alkotásokat az alábbi linken lehet böngészni: 14. Frankofón Filmnapok - Apolló Mozi (apollomozi.hu)

Közeledik Debrecen klasszikus programsorozata is, az április 4. és 19. között megrendezésre kerülő Debreceni Tavaszi Fesztivál, amely kifejezetten sokszínűre sikeredett idén, izgalmas koncertekkel, előadásokkal és koprodukciókkal. Engem három eleme is megfogott. Nagyszerű ötletnek tartom a Táncolj még! címet viselő egész napos eseményt, amelyen április 6-án Debrecen 26 művészeti (tánc)csoportja veszi birtokba a Kölcsey Központ Nagyszínpadát. (Őszintén: te gondoltad, hogy ilyen sok tánccsoport van ebben a városban?). A hip-hop-tól az indiai tánclépésekig, a country-tól a bachatán át a kortárs táncig rengetegféle mozgásban gyönyörködhetünk, vagy kaphatunk tőle mi is kedvet elkezdeni valami hasonlót a közösségi oldalak terméketlen bambulása helyett. Szintén várom a Talamba Ütőegyüttes Vivaldi Négy évszakjához asszociált saját szerzeményeit is (8 seasons - április 10.). Mindig izgalmas, amikor akár azonos, akár különböző művészeti ágak alkotói egymás műveire reflektálnak saját, önazonos, ihletett hangjukon. Végezetül Barabás Lőrinc (többek között) zongorista és trombitás lemezbemutató koncertje („22” - április 5.) is jó eséllyel nagy élmény lesz a finomabb zenei atmoszférákat kereső közönség számára.

Részletes program: www.fonixinfo.hu.

Március 23-án, szombaton napközben és este 43 fővárosi színház várja az érdeklődőket a Budapesti Színházak Éjszakáján. Az eseményt öt év után rendezik meg újra. Bár a regisztráció a rengeteg különböző részeseményre már február 1-jén elindult, talán nem teljesen reménytelen még belevetni magunkat a rendkívül sokszínű kínálatba a rendezvény honlapján, a budapestiszinhazakejszakaja.hu oldalon.

Ez pedig itt a BpSzÉ hivatalos videoklipje, hangulatos lett: https://www.youtube.com/watch?v=BhP1qiHvbns&t=173s

A vége felé még egy fővárosi program kívánkozik ide, az április 11-13. között megrendezésre kerülő Budapest Ritmo fesztivál, amely egy világzenei „terített asztal”, vagyis rengetegféle zenei hangzás találkozása és ünnepe magyar, bolgár, máltai, francia, török, szlovák, lengyel és más nemzetek zenészeitől. Fogalmam sincs, hogy milyen lehet, mert az elmúlt években valamiért mindig lemaradtam, de mindennek, amit olvastam róla, nagyon jó kisugárzása volt. Hátha most lesz itt az alkalom!

Honlap: https://budapestritmo.hu

Tényleg a legvégére pedig még egy izgalmasnak tűnő kiállítás a Néprajzi Múzeumban, ami részemről szintén tervben van. Június végéig látogatható Claudia Andujar brazíliai fotóművész életmű-kiállítása (címe: Indiánok. Lelkek. Túlélők.), amelynek számottevő részét teszi ki az őslakos amazóniai janomami indiánok népcsoportjáról, mindennapi életéről készített képsorozat. A fotóknak művészi és dokumentálási céljukon túl egyéb szerepük is van, a kis amazóniai közösség fennmaradása mellett egyfajta kiállásként, támogatásként értelmezhetők.

További infók: https://www.neprajz.hu/kiallitasok/idoszaki/2023/indianok.-lelkek.-tulelok.-claudia-andujar-fotokiallitasa.html

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kultmutato.blog.hu/api/trackback/id/tr6518355167

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása