2024. október 16. 19:26 - francisgourmet

Szemrevaló: Malter, avagy a kisfilmek nagyszerűsége

 apollo_event.jpg

Nagyon sokáig nem néztem kisfilmeket. Valahogyan nem tudtam velük mit kezdeni, ha filmre gondoltam, mint szórakoztató vagy művészeti alkotásra, azt csakis nagyjátékfilmként képzeltem el. Hogyan is lehetne teljes értékű élmény egy kb. 15-20 perces alkotás? Hiszen alig van idő felrajzolni a karaktereket, kikerekíteni egy történetet, átadni egy hangulatot. Szó sem lehet róla.

Nagyjából tíz esztendeje aztán mégis rávettem magam, megnéztem egy európai blokkot a miskolci Cinefest nemzetközi filmfesztiválon, és – sajnos nem igazán tetszett, amit láttam. Sem a témák, sem a megvalósítás szintjén.

Az áttörés tehát tovább váratott magára, de valami megváltozott: rést ütött az emlék elutasításom öles falazatán, és legközelebb már nem ismeretlen eredetű kíváncsisággal ültem le egy hasonló vetítésre. Ami éppen a Malter Vándor Filmfesztivál egyik állomásán történt, a tállyai Mailloth-kastély egyik termében. A következő pedig ugyanezen kezdeményezés egy másik helyszínén, egy újabb évben, immár Beremenden, az Ördögkatlan egyik aprócska településen. De volt olyan, hogy belestem a budapesti Friss Hús rövidfilmes ankét egyik vetítésére is. És közben szép lassan megértettem, hogy a kisfilm helyett valóban találóbb a rövidfilm kifejezés. Merthogy sok esetben csakugyan csupán az alkotások hossza képezi a különbség lényegét: a hozzáállás, a történet, a tehetség, az alázat egyáltalán nem.

Így esett aztán, hogy a tavaly jubiláló, 10. Malter Filmfesztivál októberi záróeseményének a debreceni Apolló Moziban már az elejétől a végéig a részese voltam a Kertész Mihály-terem sötétjében. És bár eredetileg nem így terveztem, de végül közel harminc rövidfilmet néztem végig, és választottam ki közülük a kedvenceimet. Mert persze, voltak köztük szerethető, de gyengébb próbálkozások; erős vízióval bíró, de hozzám nehezebben utat találó művek; reményteli szárnypróbálgatások; és voltak egészen emlékezetes, kiforrott rendezői bemutatkozások is.

Karácsony Péter, Riba Gery, Chilton Flóra, Konkol Máté, Dér Zsolt, Pauló-Varga Ákos, Füzes Dániel, Dóczé Péter nevét mindenképpen érdemesnek tartom megjegyezni, mert többen közülük már most nagyjátékfilmes alkotókat megszégyenítő tehetséggel álmodnak vászonra történeteket.

Karácsony Péter „Hatalmasok”-trilógiájának darabjai (Lesen, Vasárnapi emberrablás, A kis hatalmasok) egyenként is tűpontos, néha thrillerként, máskor morbid szatíraként felvillanó látleletként is működnek, de együtt is remek tablót alkotnak. Nem véletlenül zsebelt már be több nemzetközi díjat is. De nagyon szerettem Riba Gery Guy Ritchie-s/Tarantinós kis magyar gengszterfilmjét (Az utolsó éjjel) is, vagy Konkol Máté lágy, lebegő, szép anya-lánya történetét (Ki mint veti ágyát). És fontos élmény maradt még – tényleg a teljesség igénye nélkül – Chilton Flóra mély empátiával teli road-movie-ja egy gyermekotthonban élő ikerpár „hazatalálásáról” (Széllel szemben) vagy Dér Zsolt bennfentes, fergeteges paródiája a szinkronszínészet árnyoldalairól (Dub Hard).

Nehéz pontosan meghatározni, mitől jó egy rövidfilm, valószínűleg ez mindenkinél más és más. Számomra azonban, azt hiszem, hogy attól, hogy ha talál az alkotó egy erős alaphelyzetet (egy adott jelenetet vagy rövid jelenetsort), amit kevés számú karakterével úgy tud elmesélni, hogy ráismerjek, mégis újat mutasson. Minél kompaktabb, sűrűbb egy rövidfilm, annál jobban működik, ráadásul itt sokszor adja magát egy csattanó a végén. Vagy – ha egyébként is erős atmoszférájú a történet – épp az is lehet benne a váratlan, hogy végül otthagy egyedül. Megszeretem a szereplőket, és nézném még tovább, hosszabban is a sorsukat. Hiányozni fognak.

A rövidfilmes seregszemlék azért nagyon fontosak, mert lehetőséget nyújtanak arra, hogy ez a kevéssé elismert, pedig a szakma alapjait képező műfaj is teret kapjon, és rengeteg friss, egyéni látásmódú alkotó megmutathassa magát a közönségnek is - és ezzel együtt, sajátos kötőanyagként egyfajta közösséget is toborozzon maga köré.

Az idei Malter Filmfesztivál épp most hétvégén lesz, szóval még időben szólok, hogy az apollomozi.hu oldalon ingyenesen, ún. regisztrációs jegy igénylésével lehet megnézni az egyes filmes blokkokat. A négy versenyfilmes etap mellett lesz áldoku-szekció, debreceni alkotásokat bemutató rész, és több év után újra nemzetközi kitekintés is. Találkozzunk az Apolló Moziban most október 18-án és 19-én, ahol akár az alkotókkal együtt is kielemezhetjük a látottakat! Éljenek a rövidfilmek!

 

Kép forrása: apollomozi.hu

Címkék: kritika
Szólj hozzá!
2024. október 06. 17:01 - francisgourmet

Látom, amit látsz

(október)

Alighogy túljutottunk a sokadik kánikulahullám okozta bódultságon, újra elkezdett felpörögni körülöttünk minden, hiszen beköszöntött az iskola, befejeződtek a munkahelyi szabadságolások, és a kultúra különféle területein is elindult az új évad. Már szeptemberben olyan sokféle program közül lehetett választani országosan, hogy szinte zavarba jöttem. Októberben a trend folytatódik. Az időjárás viszontagságai miatt most elsősorban beltéri eseményeket ajánlok a következő hetekre.

Csokonai Nemzeti Színház Debrecen – új évad

Ambíciózus tervekkel vág neki a 2024/2025-ös évadnak a debreceni színház. Közönségcsalogató darabok, klasszikus drámák és kísérletező előadások is várhatók, ha a műsortervet böngésszük. Én például tuti megnézem az Oliver! című musicalt, vagyis Charles Dickens ismert történetének zenés feldolgozását, a Godot-t várva című drámát sosem láttam még színpadon, így ez is „várva” van, de a Veszedelmes viszonyok rizsporos intrikái, Mercs János Jónás könyve- vagy Mészáros Ibolya Csinszka-előadása sem tűnik kihagyhatónak. És akkor még csak az októberről beszéltem.

Honlap: Csokonai Nemzeti Színház Debrecen – (csokonaiszinhaz.hu)

oDEon / Páholy Lakásszínház

Van egy színházi műhely Debrecenben már jó ideje, ahol a kifogyhatatlan energiájú „színházaspár” Végh Veronika és Csáki Szabolcs elképesztően sokat tesznek azért, hogy a színházszerető debreceni közönség pesti kamaradarabokat láthasson itthoni közegben. Az idei színházi évadban nem kevesebb, mint 99(!) előadást terveznek megmutatni a Böszörményi úti, illetve az Arany János utcai játszóhelyen. Októberben példának okáért a következőket: Megszólít a lélek (Csuja Imre és Czutor Zoltán sajátságos irodalmi és zenei egymásra találása), Diplomácia (világháborús lélektani krimi Alföldi Róberttel és Sztarenki Pállal), Tapasztalt asszony (szórakoztató kordokumentum férfi és női szerepekről Tasnádi István tollából, többek között Péterfy Borival és Schruff Milánnal), vagy említhetném akár Máté Gábor és Pelsőczy Réka színészek beszélgetős estjét is. És azt mondtam már, hogy a rengeteg szervezés közben folyamatosan saját zenés produkciókon is dolgoznak, ráadásul magyar és angol nyelven is? Októberben például az Aladdin családi musicalt, valamint a Valahol Európában-t mutatják be a nagyérdeműnek.

Jegyeket személyesen lehet rendelni Végh Veronikánál, érdemes feliratkozni a levelezőlistára.

FB-csoport itt: PÁHOLY és oDEon Színház előadásai - Debrecen | Facebook

Kodály Filharmónia

Egyre többször kapom magam azon, hogy olykor, egy-egy sötétbe hajló őszi-téli hétköznap estén jólesik meghallgatni egy szimfonikus koncertet. Mert sötét csak addig van, amíg be nem lépek például a Kölcsey Központ Nagytermébe, ahol átjárhat az a belülről szikrázó fény, amely sajátja ezeknek az évszázados zenei költeményeknek. Legjobb talán csukott szemmel hallgatni a rengetegféle dallam és hangzás összhangját, hogy aztán az este végén valahogy tényleg sokkal mélyebb harmóniában hagyjam el az épületet, mint ahogyan két órával korábban bejöttem.

Októberben például Smetana, Prokofjev, Gershwin, Csajkovszkij és sokan mások is okozói lehetnek, hogy néhány dolog a helyére kerüljön az élet nagy rendszerében.

Jegyek itt: Kodály Filharmónia Debrecen (kodalyfilharmonia.hu)

Malter / Mozinet Filmnapok / Szemrevaló / Skandináv

Az ősz hagyományosan erős a moziban is.

Elsőként a tízéves jubileumán is túl lévő Malter Vándor Filmfesztivált ajánlanám, amely azután, hogy különféle fesztiválokon való részvételével bejárta az országot, október 18-án és 19-én megérkezik Debrecenbe, az Apolló Moziba, egy díjkiosztóval egybekötött vetítésre. Hutanu Emil, a fesztivál lelke minden évben számos remekbe szabott rövidfilmet mutat meg a kíváncsi közönségnek, aki minden alkalommal rádöbbenhet, hogy hatalmas tévedés azt gondolni, hogy egy 15-20 perces alkotás ne okozhatna maradandó élményt a nézőben.

A Mozinet Filmnapok sem ma kezdődött, a koncepció időközben annyit változott, hogy most már októbertől márciusig havonta egy alkalommal mutatnak be premier előtt valamilyen arra érdemesnek gondolt filmet. Október 18-án például Till Attila új filmje, a Thuróczy Szabolcs főszereplésével készült És mi van Tomival? jön díszelőadásként az Apollóba. Till Attila nyolc évvel ezelőtti előző mozija, a kerekesszékes gengszterekről szóló Tiszta szívvel nekem hatalmas élmény volt, úgyhogy az itthon népbetegségnek számító alkoholizmust központi témájának választó új alkotását is bizalommal várom.

Októberben immár szintén hagyományosan a Szemrevaló Filmfesztivál hivatott bemutatni a németajkú területek legújabb filmjeit. Az Apollóba október 24. és 28. között 5 film érkezik, érdemes időben böngészni majd a honlapot!

És akkor még – de itt már tényleg befejezem – nem ejtettem szót a 11. Skandináv Filmfesztiválról, aminek kapcsán az Apolló moziban október 10. és 12. között öt északi filmet láthatunk premier előtt. Van köztük felnövéstörténet, romantikus dráma, thriller és horror is, tessék választani!

Több infó: Programok - Apolló Mozi (apollomozi.hu)

https://mozinet.hu/filmnapok/

TEDx

A TED („technológia, szórakoztatás, dizájn” elemekből álló betűszó) konferenciák célja, hogy a meghívott előadók valamilyen előre megadott témakör kapcsán tizennyolc percben olyan ötleteket, gondolatokat igyekezzenek átadni a közönség részére, amelyek alkalmasak arra, hogy inspirációként, vitaindítóként, közösségépítőként működjenek. Ennek a nemzetközi kezdeményezésnek a hazai legnagyobb hagyományokkal rendelkező változata a TEDxDebrecen, amely idén október 27-én délután a Csokonai Színházban kerül megrendezésre. Az idei kulcsszó: „időtálló”. Ezt a témát járja körül a meghívott 11 előadó, akik között olyan nevek vannak, mint például Kozák Luca Európa-bajnoki ezüstérmes gátfutó, Süli András, a Campus Fesztivál szervezője, vagy L. Ritók Nóra pedagógus, képzőművész, az Igazgyöngy Alapítvány szakmai vezetője.

Jegyek, további előadók, infó: https://tedxdebrecen.com/

World Press Photo-kiállítás

Az ismert események miatt idén a Fővárosi Állatkert területén lévő Biodómban kerül bemutatásra a világ sajtófotós anyagainak legjavát a közönség elé tárni hivatott fotókiállítás, szeptember 20. és október 27. között. Ha az elmúlt évek munkáiból és a minket körülvevő hétköznapi eseményekből indulunk ki, ne számítson senki könnyed szórakozásra. Ez azonban nem jelenti azt, hogy ne lenne fontos meglátni azt, ami a hírekből talán egyáltalán nem vagy nem a kép mint médium közvetítése útján jut el hozzánk.

Honlap: Budapest, Hungary | World Press Photo

Tökfesztivál, Kőröshegy

Beszéljünk könnyedebb dolgokról is: október 19-én és 20-án 10 és 17 óra között ismét megrendezik a Balaton melletti Kőröshegyi Levendulásban a Tökfesztivált. A kétnapos rendezvényen mókás játékok, tökfaragás, vásár és további jópofa családi programok várják a látogatókat.

Infók: Tökfesztivál (koroshegyilevendulas.com)

Makettfesztivál

A Kortárs Építészeti Központ szervezésében 7. alkalommal kerül megrendezésre a Nemzetközi Építészeti Makettfesztivál, amely október végéig tíz ország közel háromszáz alkotását mutatja be a Bajza u. 10. szám alatt Budapesten (Walter Rózsi-villa). A fesztivál idei mottója: „learning by doing”. A kiállításon profik és amatőrök munkái is láthatók, és bár a honlapon megjelenített fotók alapján kell a látogatáshoz némi absztrakciós képesség, de biztos, hogy nem mindennapi élmény részese lehet, aki erre a programra szánja idejét.

Honlap: 7. Nemzetközi Építészeti Makettfesztivál - Tíz ország, 280 makett, 30 nap a Műhelytérben (memmdk.hu)

Liszt Ünnep

A fenti címet viselő nemzetközi kulturális fesztivál október 9. és 22. között olyan sokszínű és színvonalas programkavalkádot vonultat fel a főváros IX. kerületében, hogy kísérletet sem teszek rá, hogy felsoroljam őket.

Tessék inkább megnézni itt: https://lisztunnep.hu/programok

Őrület!

Rockünnep

Végezetül egy már novemberre átnyúló programjánlat: november 2-én a Főnix Arénában egy viszonylag szokatlan konstellációnak lehetünk szem- és fültanúi: egy színpadon lép fel egymás után a Bikini, a Republic és az Edda együttes. Ez annyira érdekes és nosztalgikus élménynek tűnik, hogy erősen gondolkodom rajta, hogy ellátogassak rá. A program 18:30-kor kezdődik.

Infó: Főnix Aréna (fonixarena.hu)

Címkék: ajánló program
Szólj hozzá!
2024. szeptember 29. 14:02 - francisgourmet

Kalandra fül! - 2024. - hetedik

A Kultmutató egy dallistával érkezik vissza a nyári szünetről. A dalok hangulatában rejtőzik egy adag ősz, némi nyári visszfény, és a társas kapcsolatok sokféle árnyalata. Ez a Kalandra fül! szeptemberi kiadása.

 

Lóci játszik: Szeptemberi nők

Szóóó ándörrétid, hogy a YouTube-kommentek egy közhelyszerű fordulatát idézzem ide. Egy szokatlan, ám remekbeszabott Csorba Lóci-dallal köszöntjük az őszt. Volt nap, amikor végtelenítve ment a lejátszómban ez a nóta. Fantasztikus nyilván az alapul szolgáló Csoóri Sándor-vers is, de ez a mediterrán lüktetés, benne egyszerre vággyal és lemondással, a forróság friss emlékével és az elmúlás halvány leheletével, igazán különleges élménnyé teszi a hallgatását. Figyeljük meg, ahogy egyre inkább kinyílik a dal, és újabb és újabb hangszerek csatlakoznak finoman a visszatérő verssorok mellé. Zseniális!

Korinna, UTAZØ: Szalmaszív

Maradunk az őszi tematikánál, ismét egy versen alapuló dallal. Mirtse Korinnára a Kontraszt zenekarban figyeltem fel még egy három évvel ezelőtti Campusra készülős dallista kapcsán, nemrég pedig a Dalfutár hetedik (még 2022-ben forgatott) évadában láttam viszont újra, és nagyon megkedveltem. Nem csoda hát, hogy ebben a dalfüzérben most ő lesz az egyik visszatérő, aki három számmal is képviselteti magát. Mindegyik más, de mindegyik szuper. Ez a mostani egy friss saját projektjének egyik libabőrös alkotása.

Ashe: Me Without You

Egyik nagy nyári felfedezésem volt ez az elbűvölő amerikai szőkeség, teljes nevén Ashyln Rae Wilson, akinek a kisugárzása, tehetsége (és persze szépsége) egészen elvarázsolt. Tessék megnézni ezt a klipet, milyen fantasztikus szimbólumrendszerrel táncolja el egy szakítás utáni állapot mélységeit és magasságait! Olyan, mint egy Disney-mesébe oltott Grimm-történet. Elképesztő!

Glass Animals: Creatures in Heaven

Sokat gondolkodtam, hogy felvegyem ezt a dalt ebbe a listába a legutóbbi alkalommal megismert Glass Animals új albumáról, mert az ízlésemnek kissé már „nyálas”, de olyan jó az atmoszférája, hogy végül mégis itt maradt. Vajon jól tettem?

Carson Coma: plusz egy

Új Carson Coma-dal, itt a helye. Egyre érettebb dalok érkeznek ebből a remek alkotóközösségből, ez is egy közülük. Nem is kell ennél többet mondani róla, magáért beszél.

Galaxisok: Focipályák éjszaka

Bár nem friss dal, és én is ismertem már korábbról, de amikor júliusban megint meghallgattam az albumot, újra rácsodálkoztam, milyen nagyszerű, és azt éreztem, hogy szépen beleillik az őszi tematikába is.

Royel Otis: Merry Mary Marry Me

Nagyon bírom a vibe-ját ennek a dalnak, egyszerre van tele fiatal világmegváltó lendülettel, ugyanakkor valami nosztalgikus örömteliség is árad belőle, ami egyszerre hasít bele a szívedbe és vigasztalódsz meg tőle ugyanabban a pillanatban.

Kontraszt: Bűntudat

A Kontraszt zenekar első, Száz szél című albumának kezdő – és szerintem legerősebb – dala ez a nóta. Drámai, kifejező, átélhető, sodró dinamikájú, maradandó.

Bermuda Search Party: July

Bár eleinte kicsit zavart az énekesnő beszédhibája, de annyira bájosan, bohókásan és élettelien idézi meg a nyár játékosságát ez a szám és a klip, hogy bekerült a listába. Engem mindenesetre simán visszavisz júliusba.

Lázár tesók: Elég a tenger

Még egy dal a nyárról, de már a Lázár tesókra jellemző fanyarsággal és öniróniával. A klip pedig egyszerűségében is kifejezetten ötletes és vicces.

Korinna, UTAZØ: Zavar

A mostani lista utolsó száma Korinnától. Elgondolkodtató popszám a ragaszkodásainkról.

Úrfi: Tulipános láda

Az Úrfi is járt már nálunk. Társadalomkritikus, míves dalszövegeik és zúzósabb popdalaik közel állnak hozzám. Szerintem ez is jól sikerült. A klip pedig kifejezetten felkavaró.

Pixey: Bring Back the Beat

Pixey, vagyis Elizabeth Sinead Hillesdon angol énekes-dalszerző egyik új dala visszahozza a kétezres évek elejének vibe-ját, jóleső kis nóta.

Ashe: Till Forever Falls Apart

És zárjuk Ashe-vel az idei hetedik dallistát. Bevallom, engem teljesen elbűvöl ez a klip. Olyan, mint egy alternatív Kalifornai álom. Rengeteg apró összetevő tökéletes összhangja. A helyszín. A háttér, a felhőkkel. A szél. A két főszereplő. A köztük lévő kémia. Az olykor esetlegesnek tűnő, mégis precíz, kifejező táncmozdulatok. Az egysnittes felvétel. A dal hullámzása és drámaisága. Az ezzel gyönyörűen együtt lélegző operatőri munka, ahogy folyton mozgásban van. Egészen magával ragadó élmény. Sokadjára is libabőr.

Szólj hozzá!
2024. július 21. 17:20 - francisgourmet

Látom, amit látsz

(július-augusztus)

A nyári szünet előtti utolsó blogbejegyzésünk tárgya mi is lehetne más, mint egy szép csokor szabadidős program ajánlója, amivel tartalmasan lehet megtölteni a Kultmutató időszakos hiányából fakadó tétova ürességet. Mivel mostanra már mindenki tudja, hogy a sejtelmes Látom, amit látsz címet viselő rovat mit is jelent valójában, úgy döntöttem, hogy mellőzöm a szokásos bevezetőt, helyette jöjjenek inkább a programok!

Mivel is kezdhetnék egy július 20-án megjelenő programajánlót, mint a tavaly már 118 ezer nézőt vonzó, idén pedig tizenhatodik évébe lépő Campus Fesztivállal? A július 24. és 28. között megrendezésre kerülő, az esztendők alatt szépen kibontakozó esemény igazi különlegessége a hazai zenei fesztiválok között, hogy kifejezetten törekednek rá a szervezők, hogy lehetőleg mindenki megtalálja a kínálatban a hozzá közel álló programot, így egy találomra megtett séta alatt a népszerű alternatív együttestől a metálkoncertig, a hiphoptól a mulatósig, a feltörekvő - akár helyi - zenekaroktól a legnépszerűbb magyar előadókig, a folkzenei fellépőtől valamely különleges külföldi zenei vendégig bármilyen műfajban utazhatunk, és akkor a retró meg a jazzes meg a "dárendbésszes" hangulatokról még nem is beszéltünk. Volt olyan este néhány éve, amikor kifejezetten úgy keltem át a fesztiválon, hogy minden utamba kerülő színpadnál megálltam néhány percre, függetlenül attól, hogy szerettem-e az éppen ott játszott zenét, és még némi táncot is beiktatva igyekeztem átvenni a helyszín hangulatát. Nagyon ajánlom, baromi jó élmény volt, és erősen segíti a nyitottság fenntartását is. És én eddig még csak a muzikális programokról szóltam, pedig ha elég korán érkezel, sok kincsre bukkanhatsz ezeken túl is!

Itt pörgetheted a műsort, de szerintem ne sokat gondolkozz, mert vészesen fogynak a jegyek: campusfesztival.hu

Fesztiváloknál maradunk továbbra is, de picit messzebb megyünk, egészen a Bakony környékéig. Mire ez a cikk megjelenik, már javában elkezdődött életem egyik "szívem csücske" eseményének, a Művészetek Völgyének a harmincharmadik kiadása. A tíz napon át (július 19-től július 28-ig) tartó összművészeti fesztiválhoz való viszonyomnak itt a blogon egyszer már külön bejegyzést szenteltem (Keresem a helyem: Művészetek Völgye - Kultmutató (blog.hu)), most csak annyit írnék, hogy itt különösen megéri a vaskos programfüzetet böngészni, mert igazán rendhagyó művészeti pillanatok és emberi találkozások részesei lehetnek az elhivatottak. Persze ha nincs kedved ehhez a felderítő munkához, akkor sem lőhetsz nagyon mellé, mert bőven elég, ha elindulsz Kapolcs, Taliándörögd vagy Vigántpetend valamelyik utcáján és néhány percen belül már észrevétlenül átléptél egy másik, igazibbnak tűnő dimenzióba, ahonnan egy darabig nem is szeretnél visszatérni. Vannak azok a történetek, amikor a főhős sehogy sem tud kigabalyodni a faluból, ahová véletlenül betévedt. Na, ez pont ilyen, csak innen az a főhős nem is igazán akar kijutni. Ha még nem próbáltad, úgysem tudod, ha pedig már igen, akkor meg minek is beszélek ennyit róla?!

>>> muveszetekvolgye.hu

És akkor még mindig maradunk ennél a témánál, mármint a fesztiváloknál, de fókuszt váltunk: az utcazene lesz a vizsgálódásunk tárgya. Mire e sorok megjelennek, sajnos már véget ért Debrecenben a kétnapos utcazene-fesztivál, de ha erről valamiért lemaradtál, akkor vár Veszprém, ahol július 24. és 27. között a hazai és nemzetközi utcazenei élet gyöngyszemei töltik meg vibráló muzsikájukkal a bakonyi megyeszékhely girbegurba utcáit. Szerintem nagyot nem téved, aki esetleg épp emellett a program mellett teszi le a voksát.

 Honlap: utcazene.hu

Picit visszatérünk Debrecenbe, ahol augusztus elején (augusztus 8 és 11. között) a már klasszikusnak számító Bor- és Jazznapok várják a finomabb élmények kedvelőit. Lágy tanninok, zsongó ritmusok a Nagyerdő fái alatt, a Békás-tó partján, a magyar borok és a jazz műfaj színe-java társaságában. Vasárnap pedig egy igazi sztárvendég, a Djabe és Steve Hackett lép majd fel záróprogramként a rendezvényen. Volt már részem néhány igazán maradandó íz- és hangélményben ezen a fesztiválon, mindig azt érzem, hogy egy nagyon "a helyén lévő" eseményről van szó.

Több infó itt: boresjazz.hu

Nyugi, kiállítás nélkül nem maradunk most sem. Elsőként megint egy debrecenit ajánlok, mert elég nagy dolog, mégis kevés helyen hallani róla, hogy augusztus 8-ig Keleti Éva fotóművész munkáiból látható kiállítás a Kölcsey Központ Bényi Galériájában. A most 93 éves alkotó hét évtizedet felölelő munkássága során a magyar színházművészet tulajdonképpen minden legendáját lencsevégre kapta remekbe szabott portréiban. Titkon reméltem, hogy ebben a kis ajánlóban már saját élményeimet is közzé tudom majd tenni a kiállításról, de még én is csak most fogom megnézni. Ezen a kiállításon most az elmúlt években készült, frissebb fotóit hozta magával. Megtekinthető a Bényi Galéria nyitvatartási idejében, naponta 10 és 18 óra között.

Van viszont egy másik kiállításról saját élményem. Javaslom, hogy aki mostanában Szegedre vetődik, és van pár szabad órája egy kis kultúrprogramra, keresse fel a Tisza partján található Móra Ferenc Múzeumot. Megvallom, én most először voltam itt, és egy nagyon klasszikus, kissé poros múzeumélményt vártam a helytől, ehhez képest nagyon kellemesen meglepődtem. Bár a látogatás fókuszában a Munkácsy Mihály közel 80 festményéből és egyéb munkájából álló időszaki kiállítás állt, legalább ilyen izgalmas volt a hajviseletek és a fodrászat történetéről berendezett anyag, a környék élővilágáról áttekintést adó termek, a Móra Ferenc és természet kapcsolatát felvillantani hivatott, nagyon kreatív és interaktív tárlat, valamint a szegedi élet történeti jellegzetességeit szépen és a pont elegendő mennyiségű információval, sok nézőpontból összefoglaló bemutató. Csak ajánlani tudom, tényleg.

>>> moraferencmuzeum.hu

Szimpatikus kezdeményezésnek tűnik az immár 18. (!) alkalommal megrendezésre kerülő PanyolaFeszt eseménye. Augusztus 2. és 4. között főként népzenei kötődésű és családi jellegű programokkal, valamint hatalmas vendégszeretettel vár mindenkit ez a csöppnyi, alig ötszáz lelkes szatmár-beregi település. Fellép többek között a Kaláka, a Kelet Brass Band, a Kacaj zenekar, de lesz lovasbemutató, vándorjátszótér és szabadtéri mozi is.

Programok itt böngészhetők: panyolafeszt.hu

Végezetül pedig ismét ajánlok valamit az aktívabb kikapcsolódást keresőknek is. Aki már ezerszer körbetekerte a Balatont mindenféle időtáv alatt, és új kihívásokat keres a környéken, annak remek program lehet a balatoni KalandKör. Ez a kerékpártúra a hagyományos tókerülésnél mind távolságban, mind nehézségben magasabb szintet képvisel, hiszen itt egy 400 km-es távról van szó, aminek csak kis része vezet a magyar tenger mellett, nagyrészt messzebb merészkedik tőle. Ez persze egyben azzal is jár, hogy jóval több lesz az emelkedő és a lejtő, mint a tó közvetlen közelében, de azért nem kell aggódni, a túra tervezőinek ígérete szerint közel sem teljesíthetetlen a dolog. És természetesen a kört nem kell egyszerre teljesíteni. De ha ennyi ajánló felcsigázta az érdeklődésed, ne habozz, gurulj az alábbi oldalra, és minden további infót megtudhatsz.

>>> 400 km-es kerékpáros KalandKörrel bővült a Balaton kínálata - hír - BalatonBike365 Kalandkör 400

Én pedig az ígérteknek megfelelően most egy kis időre elköszönök, hogy szeptembertől új élményekkel és ötletekkel folytassa útját a Kultmutató. További szép nyarat mindenkinek!

Szólj hozzá!
2024. július 13. 10:28 - francisgourmet

Kalandra fül! - 2024 - a hatodik

 

Elég eklektikus és szertelen playlist lett ez az idei hatodik. Érzésem szerint a nyár sokféle hangulata benne van: az álmodozó, a játékos, a lusta, a fülledt, a szerelmes, a szélben szaladós, a vízben csobbanós, a táncra hívó, az enyhülő estében sétálgató. Remélem, hogy bennetek is ennyi mindent előhív és megmozgat majd. Kalandra fül!

Glass Animals: A Tear in Space

Egy jóbarátom mutatta két éve ezt a zenekart egy autóút során, és azonnal beszippantott az a jóféle lüktetés, ami a zenéjükből árad. Nekem egy Imagine Dragons-ba oltott Alt-J-re emlékeztet leginkább, de ezzel persze ők biztosan nem értenének egyet. A Heat Waves című nótájuk a legismertebb, az elég nagyot ütött pár éve. De ez a dal az új albumról szintén nagyon adja. Vagy én adom? Mindegy.

Polo & Pan: Aqualand

A francia elektronikus duó dala számomra kellően meglepő, friss, trópusi, vízparti hangulatokat hordoz. Mint egy csobbanás. Vagy több egymás után.

Philippe Katerine: Sous mon bob

Bohókás groove-lüktetés, remekbe szabott klippel, némi punkhatású dalszöveggel. Mi kellhet még, hogy felébresszen egy álmos nyári reggelen?

Soft Launch: Piano Hands

A Soft Launch egy alig kétesztendős londoni zenekar, akiknek mostanában kezdenek megjelenni első dalaik. Számomra a brit pop szerethető irányát képviselik, ez a számuk például első hallgatásra megvett.

Clio: Là je suis saoule

Egyik kedvenc számom erről a listáról. A klipje is nagyon kifejező, és eleve ez az egész lebegős, ég és föld közötti hangulat nagyon betalál. „Részeg vagyok” – énekli a francia énekesnő, és értjük, mi zajlik benne.

Bon Entendeur: Basta Cazzate

Jöjjön hát egy kis nyolcvanas éveket idéző, italodiszkóba áztatott nyári hangulat. Remek!

Travis: Bus

Ha a dallamok simogatni tudnának, vagy úgy ízleni, mint néhány korty forrásvíz, akkor ez a szám épp ezt nyújtaná nekem. Bár a Travis skót rockzenekar most megjelent őszinte, fanyar új dala végül is így is épp ezt teszi.

Solére: Megtalálom

Solére-t, vagyis Szigeti Zsófit először pár éve láttam Hajós András Dalfutárjában, aztán ezzel a lendülettel el is vesztettem szem elől. A budapesti Coldplay-koncert előtti fellépése így épp alkalmas volt arra, hogy újra feltűnjön, milyen tehetséges ez a lány. Ugye?

LADANIVA: Pourqoui t’as fait ca?

„Miért tetted ezt?” – énekli ennek a baromi tehetséges francia-örmény zenekarnak az énekesnője, akik több nyelven és sokféle hangulatban művelik megannyi folklórból táplálkozó örömzenéjüket. A zenekar névválasztása pedig külön tapsot érdemel.

Valley: When You Know Someone

Van ez a típusú „heartbreaker” hangulatú pop-rock nóta, amit képtelen vagyok megunni. Tessék, most épp a Valley nevű kanadai indie-pop trió alkotta újra nagyszerűen a már jól bejáratott összetevőket. Külön felhívom a figyelmet a szuper videoklipre, ahol a helyszínválasztás is megér egy misét. Micsoda háttér ez, kérem szépen!

Blahalousiana: Egy popzenész nyara

A Blahalousiana új albumának egy kis gyöngyszeme ez a rövid nóta, amit a Fishing on Orfűn hallottam először élőben, és Schoblocher Barbara szerint nem véletlenül, mert ezt a helyszínt képzelte el, amikor a dalt írta. A „Ritz-Carlton – gipszkarton – nincs pardon” rímhármasért én díjat adnék, az biztos. 

Garden City Movement ft. Lola Marsh: Summer Night

Na végre egy igazi szombat esti diszkó szám! Szinte érzem a lassan hűlő városi aszfalt illatát, míg a jégkockával megpakolt koktéllal a kézben visszalépek a partira.

Saya Noé: Megbolondítottál

Kőrös Mimi, alias Saya Noé új dalának érzéki lüktetése nehezen megunható, és jó eséllyel nem csak nyáron hevíti fel a levegőt. Itt is felhívnám a figyelmet a végtelenül egyszerű, de fantasztikusan kitalált klipes megoldásra.

Ezra Collective - God Gave Me Feet For Dancing (ft. Yazmin Lacey)

Ez pedig itt a másik kedvenc számom erről a mostani válogatásról. Finom, elegáns, könnyed, életteli ritmusok, amiktől képtelenség ülve maradni. Gyönyörű. A klip is, persze. Olyan az egész dal hangulata, mint egy láthatatlan iránymutatás, ami nagyon sokáig lendületben tart.

Szép, tartalmas kalandokkal és dalokkal teli nyarat! 😉

Címkék: zene album élmény
Szólj hozzá!
2024. július 06. 16:06 - francisgourmet

Keresem a helyem: Fishing on Orfű

img_0474.jpg

A következő néhány sort vetettem 2018 nyarán a fészbuk digitális üzenőfalára, miután másodjára jutottam el a Fishing on Orfű-fesztiválra:

„Nehéz meghatározni, miért jó annyira ez a fesztivál. Az első nyilván a helyszín: nem tudom, miért nem tűnt fel eddig, de a Mecsek dombjai között megbúvó tavak partján fekvő Orfű az ország egyik legszebb vidéke. Fák vesznek körül, míg a koncerteket hallgatod. Aztán az emberek: itt tényleg minden korosztály megfordul, a Kispál-generáció és időközben felserdült gyermekeik mellett a legkisebbek is, babahordóban, fülvédővel. Meg ott van a szándék és a szemlélet: a szervezők annak idején akartak egy eseményt, kvázi saját örömükre, ami más, mint a többi, és ahol nem az üzleti szempontok dominálnak elsősorban. És összehozták. Ezért van, hogy kevés a szponzor, és limitált a jegyszám is. Sokan vannak a fesztiválon, de sosem érzem azt, hogy lépni nem lehet, vagy hogy ne találnék ülőhelyet, ha épp megfáradtam. Talán épp ez benne a legjobb: semmi sem túlzás, minden nagyjából egyensúlyban van. És ettől egyáltalán nem veszti el a jellegét, sokkal inkább karakteres lesz. Mindenesetre azt hiszem, hogy én megtaláltam a saját zenei fesztiválomat, már csak amiatt is, mert jólesett a felismerés, hogy talán mégsem vagyok teljesen reménytelen eset: a fesztiválkorból lassan kinőve itt érzem először, hogy a zenét szeretni és egyfajta életérzést megtapasztalni sohasem ciki, hanem bármely életszakaszban releváns dolog, amit nemcsak érdemes felvállalni, hanem egész egyszerűen szükséges egy gazdagon megélt élethez.”

Hmm. 2010-ben jártam itt először. Hazudnék, ha azt mondanám, hogy néhány homályos emlékképnél több bukkan fel a szemeim előtt, ha rágondolok. Viszont mindenképp jó élmény lehetett, mert visszavágytam, és mint a fentebbi sorok igazolják, nem bántam meg. A következő évszám a 2023 lett volna, de akkor munkahelyi kötelezettségek miatt végül el kellett adnom a bérletemet. Így érkeztünk meg a 2024-es esztendőhöz. 

Hol is kezdjem? Az elején. Nyűgösen ébredtem aznap egy többször (és még közben is) átszervezett útitervvel a fejemben. Hosszú vonatút, pécsi szállásfoglalás, rohanás az orfűi buszhoz, kígyózó sorok: ezek vártak rám. Mégis, valójában már Pécsre megérkezve elkezdett valami változni. Kicsit kisimult, kicsit kerekebb lett minden, az emberek pedig nyitottabbak és kedvesebbek. A fesztivál bejárata előtti többszáz méteres sorbanállás sem egy feszült, türelmetlen hőguta-élmény, sokkal inkább egy jókedélyű, barátságos dzsembori. A sor pedig gyorsan halad. Aztán megtörténik az is, hogy átlépem a Panoráma Camping bűvös kapuját, és lassan felsétálok a dombon az idén Gyönyörök kertjére keresztelt első nagyszínpad elé. Épp a Bohemian Betyars játszik, fergetegesen. Az egész tényleg olyan, mint egy lassított felvétel. Figyelem a napfényölelte domboldalt, az érkező vagy már javában bulizó embereket, a zenét, és egyszer csak azt veszem észre, hogy már vagy tizenöt perce folyamatosan hullámzik rajtam a libabőr. Ez az alapélmény, és nem is nagyon változik, talán csak mélyül a napok során, ahogyan tudatosul bennem, hogy: hazaérkeztem. Körülvesz tízezer ember, akiket ugyan nem ismerek, mégis értjük egymást, félszavakból is. Színtiszta, könnyed, ritkán tapasztalható öröm bujkál a dombok között és a szembejövők szája szegletében. Könnyed, de egyáltalán nem felszínes öröm ez, ellenkezőleg. A felfedezés, a viszontlátás, a megismerés, a jelenlevés öröme.

Végig járom sorban a helyszíneket, egészen a legfelül lévő Semmi Tisztásig. Csodálatos kis birodalom. Elképzelem a szervezőket, ahogyan a hosszú évek után nemrég végre saját tulajdonba került kemping területén kitalálták és megvalósították a fesztivál különféle elemeit: a színpadok kialakítását, a sátrazós részeket, a vizesblokkokat, a kajás standok területét, a backstage-eket és az egyéb attrakciók kisebb-nagyobb helyszíneit. Elképzelem az izgatottságukat, az akadályokat és a megoldásokat, és egyben meg is köszönöm nekik. Mert végig azt érzem, hogy ez a fesztivál talán sosem volt még ennyire egyben. Mintha valahogy minden a helyén lenne. Az ételutca kínálatának változatossága minden képzeletet felülmúló, a mosdókonténerek tetejére fából ácsolt kilátópont pazar ötlet, a nagyszínpadok hangosítása és a kivetítő élessége elsőrangú, és sorolhatnám. És mindenki, a biztonságiaktól a színpadmesterig, a sörcsapolótól a buszjegyárusig nyugodt, mosolygós, kedves, türelmes. Mintha egy alternatív, utópisztikus Magyarországon élnék ebben a négy napban, ahol fel sem merül a kérdés, mert magától értetődő, hogy így is lehet. Többször komolyan átvillan rajtam az érzés, hogy ha tehetném, az egész hátralévő életemet itt élném le. Giccsnek hangozna, ha nem lenne minden pillanatában tetten érhető, hogy ezt a fesztivált a szervezők, a zene és a közösség kölcsönös szeretete működteti. Nem is akárhogyan.

Persze beszélhetnék zenei élményekről is, hiszen abból is van nem kevés: Kollár-Klemencz dalainak mélyen dobbanó ereje, az Óperentzia sejtekig bizsergető ritmuskavalkádja, Maluridé finom, szép, egekig rebbenő énekei, a Rühös Foxi őrülten felszabadító szórakoztatása, a Blahalouisiana stílusos, profi előadása, a Monchichi Potenciál jó hangulatú visszatérése-felbukkanása, az Elefánt esős-emlékezetes koncertje, vagy a 30Y kora délutáni zenekari beállásának véletlenül elcsípett, felemelő pillanatai. És a többi, és a többi…

Mind fontos alkotóelemei a nagy egésznek, ahogyan a buszmegálló előtt, szinte védtelenül, egy helyben állva átélt felhőszakadás, a tó vizének selyme, az éjszakai szerpentinek, a frissen megismert idegenek, a nagy beszélgetések és az örömteli csöndek is.

Rég éreztem magam ennyire otthon bárhol, mint ebben a néhány napban itt, a Fishing on Orfűn. Persze nincs vége, keresem tovább a helyem, de azért most derűs, rejtett mosollyal nyugtáztam, hogy talán ráleltem valamire. Hogy ha én nem is maradhatok itt tovább, de ez a hely mégis csak örökre megtalálta magát bennem.

Szólj hozzá!
2024. július 03. 19:16 - francisgourmet

Végighallgatós: A Coldplay-élmény

coldplay.jpg

2022. július 8., Varsó. A kezdés előtti pillanatokban esünk be a Nemzeti Stadionba. Világítós kölcsönkarkötőt már nem is kapunk, persze akkor még azt sem tudjuk, hogy lehetett volna. A stadion tetején, a legfelső üléssor fölötti járdán állunk. Várakozásteljes vibrálás a levegőben. Majd felhangzik a bevonulózene, és látjuk, ahogy elindulnak a backstage-ből a zenekar tagjai. És végül elkezdődik… Felgyúlnak a fények, feldöndülnek az első taktusok. Ötvenezer ember hangja tölti be az esti lengyel főváros forró levegőjét. Folyamatosan futkos rajtam a libabőr. Kitágul a téridő a következő bő kétórára. Egyfolytában emlékeztetnem kell magam, hogy itt vagyok, hogy ez tényleg megtörténik. Élőben látom a Coldplay koncertjét.

2008. február, Ljubljana. A szlovén főváros, ahol a kezdődő Erasmus-félév előtt a helyi nyelvet tanulom sok más európai fiatallal egy csapatban, rengeteg lenyűgöző tulajdonsággal bír. Fogyasztói szempontból az egyik ilyen a Müller nevű drogéria háromemeletes áruháza a belváros közepén. No nem a minőségi tisztítószerek iránti lelkesedésem szökken itt szárba, sokkal inkább az a pillanat lesz meghatározó, mikor a mozgólépcsőről leszállva a legfelső emeleten egy komplett műszaki cikk-szaküzletre bukkanok, külön zenei részleggel. Hamar átlátom a kínálatot, amelynek változatosságánál csak az akciós részleg nyűgöz le jobban. Itt bukkanok rá rövid böngészés után a Coldplay első három albumára (Parachutes, A Rush of Blood to the Head, X&Y), CD-n, 8 eurós darabáron (2008 elején 1 € kb. 250 Ft volt). Alig akarom elhinni. Bár az ösztöndíjam elsősorban szállásra és ételre kell, erre az ajánlatra képtelen vagyok nemet mondani. Ugyan néhány számát addigra már ismerem a zenekarnak, mégis, itt kezdődik el valami igazán.

2024. június 18., Budapest. A Puskás Ferenc Stadion melletti utcák aszfaltján és házai között botorkálunk a kánikulában, mintha egy forró üst belsejében lépdelnénk. Végre aztán bejutunk a stadionba, és rögtön a vízcsapot keressük hűsítőnek. Majd – tökéletes időzítés! – épp Solére, az első előzenekar színpadra lépésével egyidőben érkezünk meg a gigantikus belső térbe. Jóleső, szelíd várakozás van bennem. A Coldplay Music of the Spheres turnéjával harmadik éve járja a világot, végül Magyarországon is meg tudták tölteni háromszor a Puskást, ami egy pre- és post-Azahriah-világban is nagy szó lenne. Még akkor is, ha például a Buenos Aires-i River Plate stadionban sorozatban tíz alkalommal(!) léptek fel egymás után (ezalatt összesen 626.000 ember látta a koncertet a helyszínen…). Hihetetlen számok ezek. Erre a második koncertre már tényleg ráadásként tekintek. Nagyjából sejtem, mi fog történni, és örülök neki.

2011. november, Debrecen. Egyszer csak felfedezem a YouTube-on, hogy elérhető a Coldplay néhány nappal azelőtt Madridban tartott koncertje, az Unstaged. A koncertet a U2 részére készített legendás videoklipeket is jegyző Anton Corbijn rendezte. Nem győzök csodálkozni: az első koncert, ami a laptop képernyőjén át is dettó olyan érzést kelt, mint a közönség soraiban lennék. Egészen kivételes és életteli élmény. Ezután még számos alkalommal nézem meg lenyűgözve.

2016. január, Debrecen. Jóbarátom kérdezi meg melóból hazafelé menet, hogy hallottam-e már az új albumot, az A Head Full of Dreams-t. Mivel ingatom a fejem, válaszol: sajnos ezek az újabb dalok már nem annyira jönnek be neki, de azt el kell ismernie, hogy jobb kedve lesz, mire a számok végére ér. Ezt pár órával később magam is nyugtázom.

2022. július 8., Varsó. A koncert minden pillanata egyszerre elmosódott és hihetetlenül eufórikus. Amellett, hogy újra meg újra azon veszem észre magam, hogy vigyorgok, és egy erősebb kardioedzést hajtok végre a stadion felső szintjén, befogadom a ledes karkötők révén fénybe borult hatalmas teret, a hullámzó közönség örömét, a mindent körbeölelő hangzást, a láthatóan a produkciójába szinte összes erejét és alázatát belegyúró zenekar felszabadult és felszabadító energiáját is. És közben őszintén nem tudom elképzelni, hogy ennek a típusú zenei szórakoztatásnak a szintjét hová lehet még ezek után emelni.

2024. július 2., Debrecen. Bár a pesti koncert a turné elején lévő varsóihoz képest talán érthető módon már nem annyira elsöprő erejű, azért így is remek élmény marad még hetekkel később is. Én pedig újra elgondolkodhatom rajta, hogy valójában mit szeretek ennek az együttesnek a zenéjében. Talán azt, hogy minden számukban, még a lassabbakban is érezhető egy erőteljes elevenség, őszinteség, pozitivitás, lendület, empátia. Legalábbis egyik vagy másik mindenképp. Épp az, ami a színpadi létezésükből, hétköznapi gesztusaikból is lejön. (Csak egy példa, hogy a pesti koncerten annyi videót és infót lehetett látni a kijelzőn arról, hogy milyen ökológiai projekteket finanszíroznak a jegybevételekből, hogy szinte azt érezhettem, hogy egy jótékonysági rendezvényre jöttem, ami azért nyilván túlzás.) A kedvenc albumaim tőlük egyértelműen a Viva la Vida… és a Mylo Xyloto. Ami ezek után jött, azokat is szívesen meghallgatom, néhány 2014 után megjelent dalukat is kifejezetten szeretem, de tény, hogy kicsit sajnálom, hogy a jóleső indie rock hangzás ennyire erősen elment az elektropopos irányba. Mégsem tudom azt mondani, hogy ne lenne valamiféle organikus változás abban, ahogy az évtizedek alatt a monokróm, fátyolos hangulat kiszínesedett és napfényesebbé vált. Mindenesetre az biztos, hogy ilyen áradó energiákkal teli koncerten, mint amit ők nyújtanak, nagyjából végtelen alkalommal szívesen részt vennék. Tervezem is még.

Addig pedig összeszedtem egy saját playlistet a kedvenc Coldplay-dalaimból, itt hallgathatjátok meg:

Ez itt pedig az első daluk a novemberben megjelenő új albumról (az a helyzet, hogy nekem bejön ez az áttetsző hangulat, ami körbelengi a számot):

Kép forrása: livenation.com

Címkék: zene album élmény
Szólj hozzá!
2024. június 17. 18:36 - francisgourmet

Látom, amit látsz

(június)

A Kultmutató fenti címet viselő rovatában az aktuálisan előttünk álló hetek szubjektív (és egyáltalán nem a teljességre törekvő) programajánlójaként néhány izgalmasnak, érdemesnek tűnő esemény hangulatának felvillantására vállalkozom, remélhetőleg kedvet csinálva azokhoz.

A programok fókusza általában Debrecen, de Budapest és az ország egyéb vidékei is szóba jöhetnek, ez mindig spontán módon alakul. Vágjunk is bele!

Itt a jó idő, úgyhogy most elsősorban szabadtéri programok következnek az ajánlóban.

Mármint a legelső kivételével, ami azért talán inkább beltéri rendezvénynek tekinthető. Ez pedig az immár sok éve megrendezésre kerülő Múzeumok Éjszakája az év leghosszabb napjához legközelebbi szombaton, amikor országszerte remek csillagfényben véget érő eseményekkel várnak kicsiket és nagyokat. Csupán néhány példa ízelítőként: Aquincumban remek előadásokat hallhatunk a római korról, de gladiátor- és viseletbemutató, no meg fáklyás tárlatvezetés is lesz; az Állambiztonsági Szolgálatok Levéltárában totón dönthetjük el, hogy az adott alkotást vajon megtűrték vagy betiltották a maga idejében; Budapest Főváros Levéltárában kis segítséget kaphatunk, ha családfakutatásba kezdenénk; Debrecenben pedig többek között irodalmi gombfoci-bajnokság, orgona-, handpan-, gitár- és jazzkoncertek és speckó tárlatvezetések várják az érdeklődőket.

A többit itt lehet csekkolni: muzej.hu

Bakancslistás terv, de valószínűleg nekem csak jövőre teljesül, hogy részt vegyek végre a Zsolnay Fényfesztiválon Pécsett. Az utóbbi években már hazánkban is egyre több rendezvényt színesítenek különféle épületfestések és a fényművészet egyéb alkotásai, de ilyen komplex módon csak a mediterrán megyeszékhelyen láthatjuk ezeket. Idén július 4. és 7. között kerül megrendezésre a program, amely kültéri és beltéri opciókat is kínál (utóbbi belépőjeggyel vehető igénybe).

Itt lehet tájékozódni az idei eseményről: www.fenyfesztival.hu

Ez pedig kedvcsinálóként a tavalyi fesztiválról készült hangulatvideó: 

(Azt pedig már csak zárójelben jegyzem meg, hogy nagyon várom a pillanatot, amikor végre a döntéshozók is felismerik, hogy egy ilyen típusú fényünnepben sokkal több kreatív opció van és jó eséllyel sokkal költséghatékonyabb és természeti, környezeti szempontból is kevésbé káros, mint a kiirthatatlan tűzijátékozás.)

Pár hónapja részt vettem egy szuper vezetett sétán a kőbányai kínai kereskedelmi negyedben, úgyhogy talán innen is van a plusz lelkesedés, de remek programnak tűnik az egész nyáron át nyitva tartó éjszakai ételpiac, ahol autentikus ázsiai ételeket kóstolhatunk, ameddig a pocakunk vagy a pénztárcánk bírja. A klasszikus ételektől egészen az olyan extrémségekig terjed a kínálat, mint például a sült selyemhernyó. A piac augusztus 31-ig minden nap 17 és 23 óra között tart nyitva.

Bővebb infó: www.facebook.com/ChinatownBudapest

Néhány éve láthatóan komoly marketinges és szervezőcsapat dolgozik azon, hogy a Tokaj-Hegyaljai borvidék települései benne legyenek a köztudatban, és visszatérő vendégként üdvözöljék a látogatókat ezek a megkapó és nagy történelmi múlttal bíró zempléni települések. Ennek a jellemzően tavasztól őszig tartó programsorozatnak az egyik következő állomása június 21. és 23. között a Jó éjszakát, Mád! elnevezésű rendezvény. A hétvége folyamán a borkultúra, a gasztronómia, az irodalom és a zene kedvelői is garantáltan jól érezhetik magukat. És még az is lehet, hogy a végére Mád-imádókká válnak (sajnos nem saját nyelvi lelemény :( ).

>>> Jó éjszakát, Mád | Facebook

Mivel jó környéken vagyunk, nem is megyünk nagyon messze a következő programajánlónkkal sem, ami az idén harmadik alkalommal megrendezésre kerülő Boldogkisfalud Feszt június 27. és 30. között. A Tokaj mellett fekvő kistelepülés, Bodrogkisfalud 781 fős lakossága ebben a pár napban várhatóan megtöbbszöröződik majd, köszönhetően az olyan hívószavaknak, mint jó borok, jó pálinkák, jó kávék, Szabi Pék, Carson Coma, Závada Péter, Kispál és a Borz vagy Beck & Grecsó fellépése. Még nem késő átszervezni azt a hétvégét!

Infó: boldogkisfaludfeszt.hu

Jártam már pár nagyobb fesztiválon. Kétségtelenül van előnyük, engem mégis egyre inkább vonzanak a természetközeli helyszínekre szervezett, kis létszámú, bensőségesebb hangulatú közösségi élményt nyújtó zenei és egyéb kulturális események. Ilyennek ígérkezik a Dunakanyar erdőségeiben megbújó Waldorfeszt is, aminek különleges hangulatát programütközés miatt én sajnos legkorábban jövőre tudom megtapasztalni, de akiben megmozdult valami az erdő – zene szókapcsolat hallatán, annak bátran ajánlom. A fellépők listája nekem garancia arra, hogy a szervezők jó ízléssel bírnak és tudják, mit csinálnak. A Nagymaros környéki Törökmezőn június 27. és 30. között fellép például a Platon Karataev, Szabó Balázs Bandája, a Kollár-Klemencz Kamarazenekar, a Besh O Drom, a Vágtázó Halottkémek és az Óperentzia is. Emellett tartalmas beszélgetésekben és ökotudatos programokban is részt lehet venni.

>>> waldorfeszt.hu

Aki pedig nem arra vágyik, hogy tálcán kínálják neki a különféle jobbnál jobb programokat, hanem ennél aktívabb módon maga szeretne a kalandok nyomába eredni, annak javaslom, hogy fedezze fel például a nemrég az év kerékpárútjának választott Beregi kör elnevezésű biciklis túraútvonalat. A túra kezdőpontja Gergelyiugornya, ahonnan 50 kilométernyi tekerésbe feledkezhet bele az ember, miközben a vidék jellegzetes középkori épületeinél is megállhat Tákos, Csaroda, Tarpa településeken. A végén pedig még egy csobbanás is beleférhet valamelyik szabadstrandon. Ezek után nem is lehet más hátra, mint: kereket fel!

>>> Beregi kör - az Év kerékpárútja 2024 (aktivmagyarorszag.hu)

Szólj hozzá!
2024. június 02. 15:31 - francisgourmet

Kalandra fül! - 2024. - ötödik

(Megjegyzés: a Spotify-lista 10. dala és a YouTube-os lista 10. dala eltér. A Spotify-on ugyanis csak az eredeti dal hallható, míg a YouTube-os verzió egy koncertfelvétel ZÓRA vendégelőadásában. Bár mindkét verzió jó, én mégis a YouTube-osat ajánlom.)

Ez a mostani dallista kicsit más lesz, mint az eddigi ideiek. Bár vannak benne lendületesebb dalok is, most mégis inkább a melankólia dominál. Ez azonban nem jelenti azt, hogy ne lenne érdemes meghallgatni, sőt. Szerintem nagyon sokat tudnak adni ezek a típusú dalok is. Az pedig egyáltalán nem baj, ha néha kicsordul egy-két könnycsepp.

Tompos Kátya: Átlátszó reggel

Ezt a számot nem most hallottam, hanem még évekkel ezelőtt, mivel azonban az egyik kedvenc dalom a színész-énekesnőtől, itt a helye ezen a listán. Bevallom, napok óta nem tudok napirendre térni a tény fölött, hogy Tompos Kátya már nincs itt közöttünk. Emlékszem, megrendített annak idején Fábián Juli és Benedek Tibor halála is, de mégsem annyira, mint most Kátyáé. Olyan, mintha egy közeli ismerősömet veszítettem volna el. Ami azért furcsa, mert bár voltam koncertjén, láttam színházban (nem elégszer, sajnos), és filmjei többségét is ismerem, az utóbbi öt-hat évben szem elől tévesztettem, nem követtem igazán a karrierje alakulását. De nem is ez volt a lényeg feltétlenül. Aki egyszer hallotta őt énekelni, vagy látta valahol, akár élőben, akár mozgóképen, annak egyértelmű volt, hogy soha többé nem felejti el. Olyan fény és tehetség áradt belőle, ami nagyon kevesek sajátja. Most, amikor a gyász terhe alatt elkezdtem korábbi interjúkat nézni vele, ezek csak megerősítettek abban, hogy milyen hihetetlen személyisége volt. A beszélgetéseket látva átjárt az érzés, hogy sok a közös pont, ezek az emberi értékek, ez a szellemi koordinátarendszer – még ha arányaiban eltérően is, de – a sajátom is. Megvallom, dalai egy részét nem tudtam sokszor meghallgatni, mert olyan erőket mozgatott meg vele bennem, amit nem mindig bírtam el. És talán ez a legfájdalmasabb, hogy aki ilyen energiákat volt képes átáramoltatni magán… hát ha már ő sem volt megóvható, akkor…?! Nehéz a szó. Nehéz a csönd is. Nehéz is lesz még egy ideig. Ahogy Kovács Bálint írta a hvg.hu-n megjelent nekrológjában: „vele halt egy darab szépség mindenki életéből”. Köszönöm, Kátya, hogy köztünk voltál! Köszönjük a fényt.

Lázár tesók: Jó éjszakát!

Az Esti Kornél zenekar két tagja, Lázár Ágoston és Lázár Domokos nem először ad ki közös lemezt. A 2020-as Hullámtörést is szerettem, csöndes, szép, jól dúdolható dalok szerepeltek rajta. A tavaly év végén megjelent második lemezük, az Eső előtt viszont még érettebb, átgondoltabb lett. Olyannyira, hogy legalábbis számomra az elmúlt időszak nagy meglepetése is. Biztosan sokszor végig fogom még hallgatni, mert amellett, hogy most is elgondolkodtató, messzire repítő szövegek születtek, nagy hangsúlyt fektettek a hangszerelésre is. Gyönyörűen szól az egész lemez, végigáramoltatja hallgatóját a tizenkét számon. Lírai,  érzelmes utazás ez (talán nem véletlen az sem, hogy mindkét lemez címének a vízhez van köze, ami az érzésekkel rokonítható), és valahogy most kifejezetten jóleső. Erre a listára több dalukat is elhoztam, de bátran ajánlom az összeset, tényleg. Megkönnyít és felemel a maga titokzatos módján.   

30y: kavicsok kövek

Egy új 30y-album megjelenése mindig ünnep. Nem is kérdés, hogy ide is hoztam három kedvenc dalt a néhány hónappal ezelőtti X című albumról.

Kozmofobe: Last Day of My Life

A Kozmofobe művésznév Törőcsik Franciska testvérét, az énekes-dalszerző-producer Törőcsik Hannát takarja. Ezen a dalon pedig Franciska is közreműködött énekével.

Elefánt: SZERÁF

Itt volt az ideje meghallgatnom az Elefánt nemrég megjelent új albumát is, amelyről – meglepő ugyan, de – igazán csak ez a most következő szám fogott meg elsőre. Itt a Szeráf.

30y: éhezők jóllakottak

Ez ugyan nem friss dal, de mivel hivatalosan ez is a 30y mostani albumán jelent meg, megint elém került. És még mindig le vagyok nyűgözve tőle. Kissé középkorias hangulatú, de nagyon is mai, nyers, kegyetlen, elemi erejű nóta. Megunhatatlan. És ugyan erre a listára nem került fel, de javaslom a miezmiez c. dal videoklipjét is megnézni. Zseniális.

Lázár tesók: Eső előtt II.

Gyönyörű nóta. (Az albumindító első részt is érdemes meghallgatni.)

Analog Balaton: Könnyű

Ezt a számot is hallottam már párszor koncerten az egyre népszerűbb, elektronikus zenét játszó Analog Balatontól, mégis valamiért megint beütött. Remek dal.

30y: arra indulok el

Igazi 30y-os, mégis újszerű hangzású dal az új albumról. Inkább, mint a rohadt közöny.

Kollár-Klemencz Kamarazenekar – ZÓRA: Tartsd meg Istenem

Nincsenek szavak.

Lázár tesók: Amíg felkel újból a nap

Fantasztikus nóta ez is… Találkozunk legközelebb!

Címkék: album
Szólj hozzá!
2024. május 19. 11:36 - francisgourmet

Keresem a helyem: A hajnali órák

Nem vagyok kifejezetten pacsirtatípus. Vagyis kifejezetten erőt kell vennem magamon ahhoz, ha igazán korán szeretnék felkelni. Nem is megy sűrűn sajnos, de azért vannak szép sikerélmények. Viszont egyre inkább fontosnak érzem ezt a törekvést. Amikor „a nappal együtt” kelek, sokkal inkább egésznek tűnik a következő huszonnégy óra, mert a munkahelyre történő bezuhanás helyett van lehetőségem tudatosan megérkezni a reggelbe. Ez valahol érthető is, a civilizáltnak mondott létünk előtt a külső fényviszonyok alapvetően határozták meg az emberi tevékenységek ritmusát. (Talán nem véletlenül hívja a magyar nyelv is „nap”-nak ezt az időegységet.) És egy megfelelő időben történő ébredés és – a lehetőségekhez, körülményekhez képest – jól beosztott napi rutin rejtélyes módon megteremti az összhangot a mindenséggel is. Legalábbis én már többször éreztem ilyenkor ennek a típusú rendnek a tükröződését önmagamban.

A hatalmas égitestbe nézni napfelkeltekor rendkívüli energiát hordozó élmény – nem véletlenül vannak ennek máig megmaradt és továbbélő ősi rítusai. Minden alkalommal létrehozza, egyben tudatosítja azt a kegyelmet, amit egy újabb nap átélése, megélése jelent, hiszen egy hajnal egyben egy kis születésélmény is. A fénybe érkezve tudjuk meghatározni saját életünket, céljainknak, erőnknek, létünknek végső fokon ez ad forrást és értelmezhető keretet. Amikor képes vagyok korán kelni, és magam dönthetek arról, hogyan használom ki ezt a hajnalidőt, bár már többféle tevékenységet kipróbáltam, végül mindig ugyanoda jutok: ez a felkészülés, a megérkezés periódusa, amelybe harmóniát a mindenséggel együtt töltött idő hoz. Ez az időtöltés persze mindenkinek más lehet: van, akinek ez a futás az erdőben, a fák között, másoknak a jóga egy matracon a nappaliban, vagy az elcsöndesedés bármilyen formája. Ilyenkor az álomból ébredő ember még tiszta lap, úgy a jó, ha először az igazán fontos szavak íródnak rá.

A napfelkelte előtt persze lehetnek álmatlan éjszakák is, és olyanok is, amikor ébresztő sem kell, mert órákkal előtte kinyílik a szem, mintha víz alól emelkednénk fel hirtelen. Ezek az ébredések jellemzően még hajnal előttiek, a nap fénye még csak sejlik a láthatár mögött, az éjszaka múló sötétsége uralja a világot. Ezek a pillanatok eleinte nyugtalanítottak, igyekeztem mielőbb visszaaludni, elmerülni újra a láthatatlanba. Manapság viszont már úgy gondolom, hogy ezeknek az olykori hirtelen ébredéseknek céljuk van. Azt vettem észre, hogy ha foglalkozom azzal a gondolattal vagy érzettel, ami ilyenkor rögtön felmerül, az bátorságot ad. Mert ebben az élethelyzetben, az épphogy ébrenlevésben, a derengés előtti létben minden sokkal élesebben kirajzolódik. Nincs mellébeszélés, nincs elterelés, csak szembenézés van. A belül vizsgált adott problémára kizárólag őszinte megoldás érkezik. A válasz nem mindig kellemes, de mindenképpen felszabadító. Mert valahonnan nagyon mélyen belülről, torzítatlanul bukkan fel. Számomra ez a karsztforrás-tisztaságú jelenlét mutatja meg a hajnali órák igazságát.

Címkék: hely
Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása