Nagyon kedvelem az asszociációkat, a crossover dolgokat. Ezért mostantól a tervek szerint minden cikkhez ajánlok majd egy-két dalt is, amit hallgathatsz az olvasás közben, és ami számomra hasonlóképpen kommunikál, mint a szöveg, csak épp hangok útján. Annak érdekében, hogy ne zavarjam össze a fészbuk algoritmusait, a bejegyzés végén fogod megtalálni a linkeket.
Most, amikor ezeket a sorokat írom, egy debreceni kávézó-reggeliző (és olykor vacsorázó) csapata épp elmosogatja a távozó vendégek utáni edényeket, összetolja a székeket, átfordítja az ajtón a "nyitva" táblácskát, és lekapcsolja a villanyt. Egy szombat délutáni rutinfolyamat része lehetne mindez, ami után a következő hétfő reggelen kezdődik minden ugyanúgy, ahogy eddig. De ez esetben nem fog: a Wellington Coffee&Pie története a mai napon véget ért.
És ez nekem most fáj. Tudom, persze, "csak" egy hely, az élet megy tovább, és léteznek ennél nagyobb problémák is a hétköznapokban. Mégis: vannak helyek, amelyek fontosabbak másoknál. Végül is épp erről szól ez a rovat is, még ha a "hely" fogalmát sokszor tágabban is értelmezem benne. (Tervezgettem korábban, hogy írok majd a Wellingtonról is itt, most ezt is bánom, hogy végül elmaradt.)
Ma is tisztán emlékszem, amikor négy évvel ezelőtt, egy friss, hűvös, őszi szombat délelőttön, pár héttel a nyitás után, a Piac utca - Gambrinus köz mindig baromi lassan váltó zebrájánál várakozva nézegettem az épületeket, és egyszer csak feltűnt a jellegzetes stilizált oroszlánfejes cégtábla meg a felirat. Alig akartam hinni a szememnek. Aztán amikor lenyomtam a kilincset, és beléptem az ajtón - eleven bennem az érzés -, mintha konkrétan egy dimenziókapun estem volna át egy párhuzamos világba. Belsőépítészetileg az egyik legszebb vendéglátóhely volt, ahol valaha jártam: igényes, ízléses megoldások, bútorok, anyagok, színhasználat. A falon pedig különleges festmények: emberi portrék - (kiwi?) madarakról. Volt az egészben valami jópofa csavar, stílus és fanyar humor. Később megtudtam, hogy a Wellington név az új-zélandi fővárosról kapta a nevét, ahol a tulajdonos maga is töltött korábban néhány évet. Mindez a gasztronómiai vonalon is képviseltette magát, az egyedi töltött piték receptje és a borok egy része is erről a vidékről származott. De ez a pár infó inkább csak érdekesség, a lényeg, hogy milyen a kávé, milyenek az ételek, és milyen a hangulat, van-e kedved visszatérni. Nekem volt. Pedig az évek alatt még bőven lett volna mit kipróbálni, bár például a hétköznapi ebédmenü megkóstolására sajnos esélyem sem volt. Imádtam, hogy a hely mérete ellenére tulajdonképpen minden asztalnál másként tárul fel előttem a tér, az egyik kedvenc hangulatom az esti fényben játszó Piac utcát bámuló volt a nagy félköríves ablak előtti bárszéken ülve. Egyik péntek délután a tulajdonos és egy, a különböző kávék felfedezésében épp igen aktív ismerősöm szenvedélyes és információgazdag beszélgetésébe csöppentem, amiből húsz perc alatt többet tanultam a kávé világáról, mint előtte bármilyen könyvből. Nagyon kedveltem a személyzetet alkotó lányok, fiúk derűjét, harmóniáját is. Ja, és egy decemberi estén itt ittam életem eddigi legfinomabb forró csokiját. És akkor a pekándiós pitéről még nem is beszéltem.
Persze voltak időszakok, amikor ritkábban bukkantam fel, például épp mostanában. Magam is - akinek a napjához egyébként nem létszükséglet a kávé, inkább az íze és az illata, no meg a forró csészéből kortyolgatással együtt járó komplex hangulat vonz benne - beszereztem egy jobb minőségű otthoni készüléket, és elkezdtem a különféle kávészemekkel kísérletezni, bár csak bizonyos keretek között. (Például kipróbáltam a Wellington saját pörkölésű, egyedi ízvilágú egyik kávéját is.) De annak ellenére, hogy nem voltam minden héten visszajáró vendég, jó volt arra gondolni, hogy van egy kávézó Debrecenben, ahová bármikor bemehetek, ami az "enyém", ahol mindig egy olyan nyilvános és titkos világot találok, ami egyben a lényem egy részének egyfajta fizikai kivetülése is, vagy legalábbis nagyon jól rezonál vele. Ha máshonnan érkeztek régi vagy újdonsült ismerősök, mindig büszkén ajánlottam a helyet, hogy térjenek be, mert bár például Budapesten se szeri, se száma ma már a specialty kávézóknak, az összkép alapján ott is simán a legjobbak között szerepelt volna. Jó volt tudni, hogy valahol, közel hozzám ott van egy lehetőség, ami mindig nyitva áll számomra.
És ennek a mai nappal vége. Hiába az ország második legnagyobb városának főutcáján, a Csonkatemplomtól pár méterre volt a hely, a gazdaságos működéshez nem volt elég a visszajáró és a helyet szerető közönség létszáma. Pedig nagyon kellenének Debrecennek (és egyébként minden településnek) az ilyen helyek, amelyek egyediségét, a bennük rejlő spiritusz lángját, az általuk életre hívott teret idelátogatóként magaddal viheted, ittlakóként pedig enyhít a város eredendő, mélyről fakadó zártságán. Túl sok olyan hely szűnt meg mostanában, amelyek üdesége jót tett a mindennapoknak.
Szóval: köszi mindent, Wellington Coffee & Pie, jó, hogy vendégként kicsit én is a része lehettem a történetednek!
Legközelebb majd hozok pár olyan szimpatikus helyet is, amelyek mostanában nyitottak, hátha ezzel is eljut néhány potenciális látogatóhoz a hírük, ezzel is segítve a fennmaradásukat. De ma még azért szomorú vagyok.